Reacties

Alleen Realisme kan ons redden — 2 reacties

 1. “Denken dat je kennis hebt van de (absolute) waarheid in plaats van een waarheids-geloof is een groot obstakel in de discussie. “

  Waartoe dit geloof in de absolute waarheid leidt is onvolprezen beschreven in Popper’s “De Open samenleving en haar vijanden”. En dat betekent dus dat we op weg zijn naar totalitaire “DDR-achtige maatschappij” met geweldadige onderdrukking van de overheid van haar burgers, en naar armoe.

  De uitspraak van Popper zal wederom waarheid worden:

  “Zelfs als mensen de beste bedoelingen hebben om de hemel op aarde te bewerkstelligen, leidt dat er alleen toe dat zij hel veroorzaken – een hel van mensen voor mensen.”

  Dat betreft is je analyse van de situatie waarin de Westerse Wereld zich nu bevindt zeer treffend. En dat veroorzaakt door een generatie en haar kinderen die in de zestiger jaren streden tegen de ‘achterlijke’ ‘onderdrukking’ van de meningen en gedragingen door de toen gevestigde orde.

  De vraag is hoe we dit politiek maatschappelijke proces van het GELOOF in plaats van VERLICHTING kunnen stoppen en de realiteit weer leidend maken in de discussie wat goed is voor de mensheid.

  Het wordt letterlijk een VRIJHEIDSstrijd maar ik zie nog niet wie of hoe we effectief deze strijd moeten winnen, zelfs niet hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Want als ONgelovigen gaan discussieren met GELOVIGEN zal niet lukken, weet iedereen die wel eens gepoogd heeft een discussie aan te gaan met ouderlingen en fariezeeers.

   

 2. Religies, ideologieën en onwankelbare overtuigingen hebben gemeen dat ze een bepaalde orde in de samenleving na streven. Daarbij hoort de morele opwekking om overeenkomstig een bepaalde opvatting van orde het goede te doen, het slechte na te laten en overtreders te straffen.

  ‘Realisme’ is wat dat betreft niet anders. Daarom lijkt me de eerste fase van het idee erachter zou moeten bestaan uit intensieve kritische benadering. Het loslaten van begrippen als schuld en boete lijkt me lastig vooral omdat ieder concept dat een bepaalde orde beoogt onvermijdelijk morele oordelen produceert. Die zijn in de tekst al aantoonbaar.

  Toch geloof ik in de waarde van het concept. Realisme is de dingen bij de naam noemen en te ontdoen van hun moralistische en propagandistische verpakking. Realisme is ook werkzame oplossingen te zoeken voorbij de idealistische opvattingen. ‘Realisme’ is in feite al aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan Sommer in de Volkskrant en zo zijn er meer te benoemen als geneigd tot realisme.