Comments

Lebensraum — 9 Comments

 1. Avatar van Peter Louter
  Verpletterend waar!
  Sommige redeneringen dwingen ons in te schikken voor het onverantwoord gedrag van anderen en dat gedrag onbekritiseerd te laten.
  Er is hier zelfs wel eens iemand geband omdat hij die irrationele regel overschreed.

  In feite gaat je verhaal eenvoudig over normen en waarden en het recht om het ideaal te concronteren met de realiteit.

  Ik moet hierbij denken aan het categorisch imperatief van Kant, niet alleen voor jezelf als richtlijn, maar ook het recht om anderen daarop te bevragen

  Dat recht is de laatste decennia verdonkermaand. Gestolen door idealisten die niets van moraal begrijpen

 2. Avatar van Pilgrimheart
  Victor, je snapt er weer niks van. Het gaat er bij het eten van vlees om dat er voor 1 kilo vlees 7 kilo graan nodig is – graan dat ruimte inneemt. Veel ruimte. Zowel het graan als die ruimte gaan ten koste van mensen die zowel die ruimte als het graan nodig hebben om een waardig leven op te bouwen. De meeste van die mensen wonen in de derde wereld en hebben geen keus dan die ruimte in te leveren en het exportgraan te verbouwen om in ieder geval in leven te blijven. Bedoel je nu echt dat die mensen maar moeten sterven opdat jij je biefstukje kunt eten? Noem je hen onverantwoordelijk of idealistisch, zoals Peter? Volgens mij snappen jullie het geen van beiden – heb je geen idee van de impact van jouw biefstuk op de wereld.

  Lees ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer als je ingelicht wilt worden. Uit dit stuk blijkt namelijk dat je er echt geen moer van snapt.

 3. Avatar van Victor Onrust
  @hartje Volgens mij snap ik het prima en jij ook. Ik trek alleen andere conclusies uit het zelfde feit. Je geeft overduidelijk aan tot de door mij "onverantwoord stelletje idealisten" genoemden te behoren. Je maatjes zijn nog steeds aan de macht dus waar maak je je druk over.

  Als een leeuw een biefstukje eet dan maakt toch ook niemand zich daar druk over. Maar eigenlijk moeten al die leeuwen, runderen en al het andere dierlijke leven maar verdwijnen. Kost allemaal maar ruimte. De mens moet zich ongebreideld kunnen voortplanten. Niemand eet de mens!

 4. Avatar van Timmerark
  Je laatste zin is misschien wel de clou, de oplossing. Wellicht moet dit taboe maar eens geslecht worden.
  Er is namelijk geen reden om in het lijk van een mens iets anders te zien dan een dood dier.

 5. Avatar van Bas
  Victor: Nee. Mensen eten elkaar niet op. Maar daar waar te veel jonge mannen samen leven die geen economisch perspectief hebben blijkt burgeroorlog een vrij grote kans te hebben. Is althans gebleken uit Amerikaans onderzoek. Ben de naam van de onderzoeker even kwijt.

 6. Avatar van 7turven
  "Mij wordt het recht ontnomen om iedere doorfokkende idioot die mij mijn levensruimte ontneemt als broeder te diskwalificeren."

  Verbijsterende zin. Denkt u wel eens na?

  "Ik heb er ook niet om gevraagd. Om met zovelen te zijn."

  Nee, u hebt er niet om gevraagd. U bent het product van doorfokkende idioten, u ontneemt mij mijn levensruimte en ik diskwalificeer u als mijn broeder. Dat recht heb ik en dat laat ik me niet ontnemen!

 7. Avatar van Victor Onrust
  @7turven. =U bent het product van doorfokkende idioten=:

  Daar weet u niets van. Maar kennelijk voelt u zich zelf aangesproken. Van mij mag U verdwijnen.

 8. Avatar van 7turven
  @Victor.

  Het zijn uw eigen woorden.
  Als u een brede generalisatie maakt dan valt u daar zelf ook onder. Niet voor niets raadde ik u aan daar eens over na te denken.

  "Van mij mag u verdwijnen."
  Dat zal ik doen, u hoort en leest liever uw eigen politiek correcte ideeën.

  "In een poging tot zelfkastijding wil ik weer eens voor fascist uitgemaakt worden."
  Huilie, huilie, slachtofferrol.