Reacties

Arrogantie loont — 6 reacties

 1. Avatar van Mephisto
  vrije wil
  knip – plak
  internet
  ik – bang – vrij?
  een. = twee
  neen.

  Vrije wil is afhankelijk van de mogelijkheden
  Dus pure vrije wil is volledig afhankelijk van de omstandigheden.
  Dat is waar ik tot nu toe ben gebleven met mijn mening.

  En wat uw stuk betreft: mensen geloven toch ook in de sleutel van Da Vinci?
  scoren, scoren, scoren.
  Daar gaat het over in het leven van die mensen.
  Die weten niet wat vrijheid is; laat staan dat zij begrijpen wat ‘wil’ betekent…

 2. Avatar van wiljan
  Ik begreep dat de titel van het boek hem door de Bezige Bij is aangereikt, in de onderhandelingen over een ‘gepopulariseerd’ boek over zijn neurologisch bewustzijnsproject…
  Lamme vond dit wel een aardige ‘catchy’ kapstok…maar om nu te zeggen dat hij die stelling weet te verdedigen, nee. Hij gaat om de vraag heen. Het is een gevalletje ‘filosofisch bedrog’.
  Bedankt voor de verwijzingen.

  Ruud heeft een perfecte samenvatting van de actuele stand van zaken in de neurologie.Check alle sublinks met neurologie:
  http://www.rijnlandmodel.nl/frames_list.htm?ori=http://www.rijnlandmodel.nl/achtergrond/psychologie/neurologie_overzicht.htm&code=263

  met name
  Neurologie, organisatie
  Neurologie, beslissingen

 3. Avatar van Victor Onrust
  @Mephisto ( Vrije wil is afhankelijk van de mogelijkheden Dus pure vrije wil is volledig afhankelijk van de omstandigheden. Dat is waar ik tot nu toe ben gebleven met mijn mening.)

  Je mening over VW is me niet helemaal duidelijk. Misschien even kijken bij http://www.freethinker.nl/forum/viewtopic.php?f=44&t=7485 (een vrijdenker is een compatibillist)
  Verder: mensen geloven inderdaad een heleboel onzin. Het gaat hier om een gerespecteerde(?) wetenschapper. Als die ook al onzin gaan uitkramen is het einde zoek.

  @Wiljan: Ik kijk wel eens op zijn Rijnlandmodel. Aan de ene kant indrukwekkend. Aan de andere kant wel erg gesloten en zonder bronverwijzingen. Alsof hij het allemaal zelf bedacht heeft. Zijn vrije wil lemma valt wat tegen.

 4. Avatar van wiljan
  Victor, zonder bronverwijzingen??? Nee die zijn er ook, maar niet altijd.
  Ik denk dat Ruud een ORIGINEEL denker is. Het neurologie-deel groeit snel en voorspoedig.

  Dat stuk neurologie/beslissingen loopt ver vooruit, mede dank zij zijn natuurkunde/optica kennis enz. , waar Lamme noch Dennett noch Damasio aan kunnen tippen.

 5. Avatar van Victor Onrust
  Ik begrijp dat je een fan bent :-).
  Ik heb het stuk wat je noemt nog even doorgekeken. Het probleem er mee is dat zolang je op het fysiologische niveau blijft je belangrijke elementen over het hoofd ziet waar Dennett (en waarschijnlijk anderen) nu juist wel zinnige dingen over zegt. (Zie het genoemde "Freedom Evolves")
  Op zijn site staan ook hele stukken "bronnen" maar dat zijn meestal kranteknipsels over min of meer actuele zaken. Juist in een deel als (neurologie, beslissingen) zouden een aantal externe bronvermeldingen niet misstaan. Ik weet dat Ruud best knap is maar hij heeft het toch niet allemaal zelf verzonnen.

  Overigens heb ik een paar jaar geleden mijn hulp aan Ruud aangeboden, vooral om de zaak zo op te zetten dat het een collectief werk kan worden, zonder dat het meteen een wiki wordt waar iedere gek wat kan wijzigen. Hij doet het geloof ik allemaal liever alleen. Niet gezond en uiteindelijk ook niet geloofwaardig, al is hij nog zo briljant.

 6. Avatar van wiljan
  Ik weet niet, Victor, of ruud ‘blijft hangen of over het hoofd ziet’ …ik ben een aantal dingen tegen gekomen die ik nergens anders aantrof…maar ik heb het overzicht (nog) niet…bedankt, genoeg hierover! Misschien horen we nog van Ruud zelf.
  Ik ga er een serie blogs aan wijden, trouwens, aan ‘vrije wil bestaat welles / nietes’.