Reacties

Hoe oppositie gecontroleerd wordt — 2 reacties

  1. Een mooi artikel, waar ik die Gramsci nooit heb gelezen wel veel van kan herkennen.

    Wat betreft de permanente crisis, denk ik dat het slagen van de elite om de permanente noodtoestand te creëeren, suggereert dat ze daar op uit is. Zowel Klimaat als stikstof problematiek zijn inderdaad het gevolg van het handelen van de elite (winstbejag op korte terijn ten koste van de mensheid op de lange termijn; aanjagen van consumptie door de massa), maar niet het doel van de elite.
    Dat slagen, is dus niet hun wens of succes, maar hun onkunde: cynisch gezegd: ze slagen erin de mensheid (en het ecosysteem waarin we bestaan) naar de bliksem te helpen.

  2. Voor een wat verder gaande beschouwing over de “permanente crisis” zie MvdW hoofdstuk 10, met name “De wereldwijde niet menselijke vijand” p 135-138. De ecologische crisis is reëel, maar er worden ecologische elementen (klimaat, stikstof) gekozen die (ten onrechte) tot crisis van het geheel worden opgewerkt omdat die “oplossingen” nodig hebben die nieuwe markten ontsluiten.

    Zodat groei en winsten niet in gevaar komen, en dat is wel degelijk het hoofddoel van de elite. Dat verergert de crisis in plaats van die op te lossen. En daarmee helpen ze inderdaad de mensheid naar de bliksem, maar op een andere manier dan je bedoelt. En op een veel kortere termijn.

    Er worden overigens nog steeds klassieke (oorlogs)crises gecreëerd. Bijvoorbeeld Ukraine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>