Comments

De Wereld wordt geregeerd door corrupte oligarchen — 3 Comments

  1. Dit is een welbekende gedachte, die bijvoorbeeld door Piketty al eerder is onderbouwd.Dat neemt niet weg dat de problemen die je ook noemt: klimaat, ecosysteem en overbevolking, echt zijn. Daar moet wel wat aan gebeuren, tenzij je de toekomst van volgende generaties niet belangrijk vind.Hier past de vraag: wat te doen?Is er nog een andere mogelijkheid dan stapje bij beetje te verbeteren op lokaal en internationaal terrein? Zou ik willen zien dat dat sneller en effektiever gaat: ja!Maar welke concrete aktie gaat ons helpen (en niet, zoals met een revolutie, van de wal in de sloot).

  2. Voorafgaand aan de terechte vraag Wat te DOEN is er de vraag “wat kan er gedaan worden”.  Niet wat kun je doen, want “je” kunt helemaal niets, tenzij je een oligarch bent en ook voor de oligarch zijn de mogelijkheden zeer beperkt. Er blijkt weinig te kunnen en wat er nu gedaan wordt helpt in ieder geval niet. Integendeel. Afijn, read my book 🙂

  3. Overigens heeft Piketty het over bezit, niet over macht (kapitaal). Hij wil dat bezit uitsmeren maar dat zal aan de machtsuitoefening en haar doel (winst) weinig veranderen.