Comments

De kracht van Het Woord — 2 Comments

  1. Mooi verwoord, de plaats van het beeld. Je roert hier een fundamenteel probleem aan. Het beeld verblindt hen. (Zie mijn stukje http://wp.me/p1RCwY-4s over verblinding.) De grootste vijand is niet de jihadstrijder, maar de progressieve medemens. Die paar jihadstrijders kunnen we wel aan, ook al noemen ze zich Islamitische Staat. Maar de progressieve medemensen zitten onderhuids en tasten het imuunsysteem van onze maatschappij aan.

  2. @Victor, leerzaam en inspirerend.

    @Jan, misschien zitten we met de pijlen gericht op de linkse, progressieve mens er toch naast en moeten we gaan letten op de empathie. Er zal vast een positieve correlatie zijn tussen links en empathisch. Maar empathie is misschien toch een betere voorspeller.

    Dat gezegd hebbende, ik beschouwde altijd al – en beschouw nog immer – empathisch vermogen als erg belangrijk. De psychopaat mist dat vermogen en op die tegenpool zitten we niet te wachten. De stelling van Victor dat de emancipatie heeft geleid tot teveel empathie en daardoor tot te weinig rationaliteit en daardoor weer tot ondermijning van het weerstandsvermogen van onze maatschappij zou snel wetenschappelijk onderzocht moeten worden. Ik denk dat we de afgelopen tientallen jaren langzaamaan erheen getransformeerd zijn zonder het bij bewustijn te merken, al was er op minder bewust niveau bij sommigen wel een gevoel van onbehagen hieromtrent. In elk geval worden meer en meer mensen zich er bewuster en bewuster van dat het een gevaarlijk niveau heeft bereikt. Hopelijk is deze bewustwording de fase die een nieuw paradigma kan gaan inluiden. Dat nieuwe paradigma is mogelijk nu ook al zelfs aan het doordringen in de media. Misschien was de uitzending van Studio Powned gisteravond wel een historische, want er vond een discussie plaats die ik nooit eerder heb meegemaakt. Er werd namelijk openlijk over de Goedmens gesproken en over de kortzichtigheid van deze goedhartigen. Naar mijn weten is nooit eerder op die manier, met die argumentatie, met dat frame, de barmhartige goeddoener bekritiseerd. Eindelijk lijken we de woorden te hebben gevonden waarmee we de Goedmensen weer terug bij de les kunnen krijgen.

    Er is weer hoop, hoop ik.