Reacties

Heropvoedingskampen. — 8 reacties

 1. Avatar van Ruud Zweistra
  Volgens mij hoef je helemaal niet zo veel te weten als gewone, fatsoenlijke, bankier. Hoe je rente berekent, en dat is het wel zo’n beetje. Heb jij nog meer?

 2. Avatar van victor onrust
  Er is wel wat meer ja: bijvoorbeeld hoe je kredietwaardigheid beoordeeld en welke premie je daarvoor moet berekenen bovenop de basisrente. Afhankelijk van welke financiële producten je nog wilt toestaan is er nog een heleboel meer. Als je in aandelen wilt handelen of daarover adviseren; als je in opties wilt handelen. Enzovoorts. Een beursgang of overname is ook nog iets wat je er niet zo maar even bij doet. Zelfs als bepaalde vormen van leveraged buy-out worden uitgesloten. Kortom, tenzij je het kapitalisme helemaal afschaft is er nog wel het een en ander te doen.

 3. Avatar van rolanda
  Mijn zoon zei vroeger tegen mij:"Mama ga maar hard werken, want dan word je wel ontslagen". Dat vond ik zo’n grappige constatering. Dat was zijn analyse van mijn verhalen tegen mijn man aan de keukentafel.

  De allergehaaisten en de allerslimsten willen ze niet, want die zagen aan de stoelpoten van de laag boven hen en dus vliegen die er snel uit, ongeacht goede prestaties, (met een mooie som geld, want zij zijn wel gehaaid).
  Ik was eens bij een bijeenkomst in de bankensector. Een hoofd beleggingen van een grote bank legde zijn toekomstvisie uit. Een gepensioneerde meneer van een grote onderneming zei tegen me in de pauze:"Als hij het zo goed zou weten, zou hij nu daar niet staan".
  Reactie is geredigeerd

 4. Avatar van Ruud Zweistra
  @victor,
  Kredietwaardigehid beoordelen is het werk van een gewone bankier, en ook nog voor een groot deel natte vinger werk.

  Een flink deel van de oorzaak van de kredietcrisis heeft te maken met het feit dat de superbankiers niet goed de kredietwaardigheid konden beoordelen.

  En een gewone bankier handelt natuurlijk niet in aandelen en opties, enzovoort: die leent gewoon spaargeld uit.

  Aandelen en opties zijn voor de superbankiers, en, alweer, deels oorzaak van de kredietcrisis.

  Beursgang en overnames zij zaken die in minstens 80 procent van de gevallen niet goed werken (harde feiten wat betreft de laatste!), en moeten daarom ontmoedigd worden – weer: niets voor de gewone bankier.

  Leveraged buy-out: dat is voor het staatsinvesteringfonds, niet voor de gewone bankier (weet je wel, dat fonds dat je krijgt door de onteigening van de grote kapitalen)

  Gunst, en dan ben je inderdaad een heel end op weg richting afschaffen kapitalisme (daar is men trouwens zelf ook druk mee bezig, toch?). En het zijn alleen maar goede en positieve maatregelen die je dan neemt.

  Heb je nog meer ideeen? Want dit is zeer leuk – ik kan het zo publiceren.

  Reactie is geredigeerd

 5. Avatar van victor onrust
  @Ruud

  Ik had het niet alleen over basis-bankiers en ook niet over bankiers alleen. Rating-agencies, AFM, advocaten en nog een heleboel anderen zijn er bij betrokken.

  Aandelen en opties zijn zeker niet alleen voor de superbankiers. Ook gewone stervelingen met een paar stuivers beleggen.

  Een deel van de meer "geavanceerde" financiële "producten" kunnen we missen als kiespijn. De rest kun je niet missen zonder het kapitalisme af te schaffen en ik vrees dat dat nog een brug te ver is. Want wat wil je daarvoor in de plaats ? Toch geen planeconomie mag ik hopen ?

  Weet niet wat je precies wilt publiceren. Een linkje naar dit blog ergens is natuurlijk altijd welkom.

 6. Avatar van anoniem
  @Victor,
  Wat meer planning in de economie lijkt me zeer gezond. Beter dan deze ellede. Hoeveel is gewoon een kwestie van plannen, en ervaring …

  Flexibiliteit dus.

 7. Avatar van victor onrust
  @anoniem: Flinke sturing van de banksector lijkt me op dit moment het maximaal haalbare en gelijktijdig het minimaal noodzakelijke. Ik heb er geen vertrouwen in dat de zittende stuurders die eerst "zaten te slapen" nu opeens in staat zijn dit goed te doen. Als voorbeeld mag het "functioneren" van de AFM gelden. Die denken dat (1) allerlei vage producten geen toezicht behoeven (2) dat datgene wat boven de € 50 000 gebeurt geen toezicht behoeft. (3) dat het met allerlei bijsluiters en profielen wel bekeken is.