Reacties

Natasha Gerson weet niet wat een drama is. — 31 reacties

  1. onmens
    iemand die erg gemeen en wreed is …

    onmens
    barbaar, wreedaard, monster

    ONMENS
    1) Aterling 2) Beest 3) Beul 4) Barbaar 5) Ellendeling 6) Gedrocht 7) Monster 8) Onaangename kerel 9) Ontaard mens 10) Onverlaat 11) Ontaard wezen 12) Ondier 13) Persoonsbenaming 14) Slecht mens 15) Sadist 16) Snoodaard 17) Schurk 18) Smeerlap 19) Wrede heerser 20) Wreed mens 21) Wreedaard

    Ik geef toe dat ‘onmens’ voor de meeste mensen bovenstaande betekenis(sen) heeft. Voor mij echter niet. Dat komt omdat ik ook alle bovenstaande beschrijvingen vind behoren tot de mogelijkheden van ‘de mens’.

    Je onderscheidt de mens die gewetenloos is en zodoende niet eens benul heeft van het verschil tussen goed en slecht, en de mens die dat verschil wel kent maar heeft gekozen voor slecht zijn of iets slechts doen. Ik denk dat Gerson juist vooral die tweede groep op het oog heeft. Door de moordende vader als slecht mens neer te zetten is het signaal naar allen die wel het verschil tussen goed en kwaad weten dat zo’n handelswijze dus gewoon puur slecht is. Laat het misschien zo zijn dat je er niet de moorden door de echt gewetenloze mee voorkomt, het zal moorden door vaders uit die andere groep wellicht wèl verlagen. Dat gunstige effect van haar voorstel weegt voor mij voldoende op tegen het nadeel ervan (stigmatisering). Daarom schaar ik mij er achter.