Reacties

Korte gedachten over Kunduz — 10 reacties

 1. Avatar van Me.myself.and.i
  Ik denk dat China en Iran dit uiteindelijk wel zullen gaan regelen….

 2. Avatar van Smokey Robbinson
  Een half miljoen(!) per rekruut…. buitenproportioneel duur!
  Hoezo bezuinigingen? Wordt ginds over de balk gesmeten.

 3. Avatar van Blutch1
  Je kunt ook nog een derde standpunt innemen, nl dat de Navo er niets te zoeken heeft.

 4. Avatar van Aad Verbaast
  Misschien eerst even terug naar de basis: wat heeeft de westerse alliantie (ik hou het netjes) er uberhaupt te zoeken? Of delen we de wereld inmiddels in in soevereine en niet soevereine landen?

 5. Avatar van Victor Onrust
  Op de huidige manier hebben we er niets te zoeken. Dat staat er ook. Maar er zijn goede motieven om daar en op andere plekken te proberen de situatie te verbeteren. Om brandhaarden van terrorisme, geweld en achterlijkheid te bestrijden. Het daar maar laten voortwoekeren van deze zaken is niet zonder gevolgen.

 6. Avatar van Zelf Reflectie
  "Als doel zal in het achterhoofd moeten worden gehouden dat niet alleen de taliban bestreden moet worden maar meer in het algemeen het islamisme. Ofwel: de notie van een seculiere overheid en rechtspraak zal op een of andere manier geïntroduceerd moeten worden. "

  M.i. zitten de verschillen niet zozeer in de doelstellingen, duidelijk uitgesproken of niet, maar in de wegen om dat te bereiken. Het communisme heeft met veel kracht en geweld geprobeerd religie te ontmoedigen of te bestrijden (opium van of voor het volk) maar dat heeft na 100 jaar slechts tot een revival geleid van de Islam (Tjetsjenie etc) en de russisch orthodoxe kerk.

  In west-europa heeft een bewuste bestrijding van religie nooit plaatsgevonden. Welvaart en scholing hebben eigenlijk zonder polarisering of marginalisering hun werk gedaan, krachten roepen meestal tegenkrachten op. Wie snel afvalt komt meestal ook weer snel aan om het anders te zeggen. Daarom geloof ik aan een langzame geweldloze en op de lange termijn gerichte profane dieet van scholing, werk en welvaart.

  Op de korte termijn zal je aan een geordende aftocht moeten werken. Om de simpele reden dat de snelle aftocht van de VK ook hier op d VK-blog voor paniek heeft gezorgd. Voor zover Nederland ook de inval mogelijk heeft gemaakt mag een bijdrage verwacht worden. Mogelijk helpen ook de Egyptische ontwikkelingen hierbij.

 7. Avatar van Blutch1
  De beste bijdrage die Nederland kan leveren is als eerste te zeggen dat ze niet meer meedoen.
  Deze missie zou door de Duitsers beschermd worden. Hoe zit dat als deze missie tot 2015 duurt en de Duitsers nog niet eens hebben beslist of ze hun missie verlengen tot 2012?
  Ja 2012, dat staat er goed.
  Iemand moet de eerste zijn die vertrekt. Laten wij dat dan maar zijn.

 8. Avatar van Victor Onrust
  @Blutch. In ieder geval niet deze missie dat lijkt me duidelijk. Maar je zou kunnen toezeggen dat we binnen een beter plan wel willen bijdragen. Zo’n plan maken lijkt me een taak van de NAVO, waaraan NL misschien wel wat kan bijdragen.