Comments

De onzin van de Gulden Regel — 7 Comments

 1. Avatar van Blutch1
  En langzamerhand maken we het zo ingewikkeld dat niemand nog enig overzicht heeft en het nog begrijpt.
  Sterker nog, er worden regels gemaakt die in tegenspraak zijn met eerdere regels juist omdat het basisprincipe uit het oog verloren wordt. Daarom is het niet slecht af en toe eens terug naar de basis te gaan.
  Het gebruik van uitzonderingen, zoals die masochist, is nu juist de oorzaak van allerlei regeltjes die pogen de uitzonderingen te vatten. Dat er op die uitzonderingen ook weer uitzonderingen zijn maakt het nog ingewikkelder. Maar het lijkt me voor de duidelijkheid toch niet onaardig om steeds te toetsen aan het basisprincipe.

 2. Avatar van Victor Onrust
  Het is zeker een goed idee om het recht sterk te vereenvoudigen. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen door heel veel jurisprudentie te schrappen. Dat laat onverlet dat het moeilijk te versimpelen, of zelfs maar toetsbaar te maken is aan slechts enkele basisprincipes. En al helemaal niet tot de gulden regel alleen.

 3. Avatar van Blutch1
  Als je het niet meer kunt toetsen aan een basisprincipe mag je je afvragen of de regel wel terecht is.
  Wat mij betreft mag elke regel die niet aan een basisprincipe te toetsen is direct overboord.

 4. Avatar van Victor Onrust
  Misschien is het wel toetsbaar aan basisprincipes en heb ik mij hierboven te sterk uitgedrukt. Maar toetsbaarheid wil nog niet zeggen dat de regels zelf daardoor minder ingewikkeld worden. Als je toetst op drie basisprincipes en tien verschillende praktijksituaties (want dat zal toch zo moeten) dan krijg je mogelijk al 30 varianten.

 5. Avatar van Blutch1
  Als die basisprincipes niet strijdig zijn, kun je van 10 praktijksituaties nooit 30 varianten krijgen.
  Maar als dat al zo zijn, dan is nadenken toch ook mogelijk ipv voor al die varianten weer regeltjes te verzinnen, om vervolgens met nieuwe praktijksituaties weer extra regeltjes te maken. Maar ik geef toe, het is veel gemakkelijker om niet na te denken en alles in regeltjes te vatten zodat je het in de computer kunt stoppen. Dan is er bij een rare uitkomst ook niemand meer verantwoordelijk.

 6. Avatar van őszibarack
  De gulden regel is geen onzin. Het is een van de basisregels van de ethiek. Maar in de praktijk is de samenleving zo complex geworden, dat je er met die basisregel niet uit komt.

  We hebben een berg aan regels nodig. Natuurlijk met het risico dat de regels elkaar af en toe gaan tegenspreken. ‘Maar ieder voordeel heb z’n nadeel’ heb ik een grote filosoof wel eens horen verkondigen.

 7. Avatar van katja
  Helaas hebben we, getuige jouw masochist, al zolang de aarde bestaat te vaak te maken met die uitzonderingen op de door ons ooit gestelde oerregel, die een farce daarvan kunnen maken. Dan wordt het:

  "wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat vooral een ander wel."

  En het omgekeerde, uiteraard.