Reacties

Judas en Petrus — 6 reacties

  1. Interessant stuk.
    Ook al omdat deze redenering over de uitroep van jezus aan het kruis precies ook een van de argumenten is van moslims om de menselijkheid van christus te bewijzen. Als hij werkelijk de zoon van god was met een missie dan zou hij bij het volbrengen daarvan uitgeroepen hebben, glorie glorie halleluja of iets dergelijks. Een vreugdes uitroep of een overwinningskreet, niet zijnde allah akbar natuurlijk want dat bestond jammer genoeg voor de islam toen nog niet. Maar zij zien in die uitroep zijn falen en het bewijs van niet goddelijkheid.

  2. Je kunt natuurlijk ook het sprookje van Hans en Grietje analyseren en daaruit conclusies trekken. Multatuli (de vrijdenker) zei al -en terecht- er zijn miljoenen ideeën, meer dan aardappels. Het lijkt mij onzinnig over de Jezus figuur, een ketterse jood, te speculeren.
    U moet het niet verder vertellen, ik vertel het in strikte geheimhouding, maar god bestaat niet. Het is een mythe, een legende.

  3. Ik zie niet in hoe opheffing van het geloof in de goddelijkheid van Jezus en meer inzicht in de aard van “materialisme” het doorgeschoten modieuze quasi-schuldbesef van linkse zelfmanifestanten zou moeten verminderen. En ik denk dat de identiteits-beroeps-slachtoffers(“mensen van kleur”, moslims, transgenderianen)met wie die linkse zelfmanifestanten zich solidariseren, al helemáál niet bezig zijn met goddelijkheid van Jezus.

  4. @Martien Het gaat in de eerste plaats om christenen. Het is niet uitgesloten dat enkele “humanisten” ook tot inkeer komen.

  5. @Victor. Ook voor christenen is die kwestie irrelevant. In de politieke opstelling speelt het geen rol. Christendom met of zonder goddelijke Jezus, al dan niet “geseculariseerd” kan je in alle varianten gebruiken om tot allerlei politieke opvattingen te komen. Dat is de factor niet. Het gaat om de verkeerde interpretatie en verwerking van de Europese geschiedenis vanuit een doorgeschoten christelijk schuldbesef. Dát heeft de hele cultuur vergiftigd, ook die van “atheïsten” of “agnosten” of “humanisten” of what-have-you.

  6. Inderdaad heeft het de hele cultuur vergiftigd. Het kan helpen de bron van die vergiftiging aan te pakken.