Reacties

NEDERLAND IS STUK (2) — 1 reactie

 1. “Daarbij heeft de semi-bewuste strategie om de bevolking aan te lengen met cultuurvreemde elementen de zaak nog verergerd.”

  De auteur doet zichzelf tekort als hij zijn heldere betoog over het klassen-karakter van de parlementaire democratie [ bourgeoisie en ‘overige’ klassen die afspreken tot een compromis te komen, te noemen ‘algemeen belang’] laat ontsporen met de bovenstaande frase, waarin ‘cultuurvreemde elementen’ een verstorende rol zouden spelen.
  Getalsmatig spelen deze ‘elementen’ nauwelijks een rol in het parlement. De Denk-tank heeft meen ik nog maar drie wielen. Dat zij de discussie in de Kamer uberhaupt beinvloeden met hun aanwezigheid of gedrag heeft meer met een fixatie van partijen (meervoud) op ‘vreemden’ te maken dan met een volwassen omgang met recht, rechtstaat , laïcité en minderhedenpolitiek te maken. Een brevet van onvermogen, wat je inderdaad van Drees niet kan zeggen.

  Maar ja, waar de bourgeoisie net als in de jaren na stadhouder Willem III haar kapitaal en aandacht verlegt naar ‘landen die er echt toe doen’, mag je afzakken van het ‘discours’ naar de dorpspomp verwachten.
  Blijft het probleem dat het Kapitaal uiteindelijk de enige weg biedt om aan het weekgeld te komen, zodat veel landgenoten en ‘vreemde elementen’ zich richten naar de vereisten en ‘rationale’ van hun bazen en’bemiddelende’ handlangers hier ten lande. Wiens brood men eet bepaalt bij uitstek de stemming rond de dorpspomp.
  Begrijpelijk dat ook de auteur zich stilletjes van de natie-staat afkeert
  en het speelveld naar het Europese veld verplaatst. Honderd jaar na Lenin moeten we constateren dat ook populisme in één staat niet goed mogelijk is: meeliften met de europese grootmachten blijft dan een door velen gedeelde oriëntatie. Wellicht zou het ‘ons’ dan een zorg moeten zijn hoe een europese volksvertegenwoordiging wel een economische entiteit ‘Europa’ kan vrijspelen van de internationale, lees angelsaksische bourgeoisie ( en haar ultra-liberale verdienmodel : “the winner takes it all”), of Lenin’s hardwerkende Chinese kameraden.