Reacties

De “Wat als jij” methode van de Goedmens — 4 reacties

  1. Dr. Wim Klever (groot kenner trouwens van Spinoza) lijkt niet-naasten gelijk te stellen aan vijanden. Ik zou het net even anders willen verwoorden:

    Denk eerst goed na voor je aan charitas (niet helemaal hetzelfde als Caritas) doet. Zijn het misschien eerder vijanden dan naasten? Vijanden zijn namelijk onze charitas niet waard, want ze benadelen ons en charitas zou ons alleen maar extra benadelen.

    Gerelateerd is de vraag of een verre ook een naaste kan zijn. Ik meen dat iemand pas een naaste kan zijn als je genoeg over die persoon weet en je bovendien verwantschap voelt. Zolang je van een volk in het midden van bijv. Afrika niet weet welke moraal het erop na houdt, mag je niet spreken van naasten. Weet wie je helpt, opdat je kleinkinderen je niet zullen verwijten hùn problemen te hebben geschapen.

  2. De foto blijkt van een Belgische tv-serie “Wat als” waarin sketches worden gespeeld. Ik denk dat maar weinig Nederlanders er kennis van hebben. In elk geval verwarde de foto mij en snapte ik de associatie niet.

  3. Het is een voorbeeld van een “wat als” waar de realiteit wordt ingewisseld met iets niet bestaands. Meer niet. Toch minder verwarrend dan jouw kater lijkt me.

  4. Haha, ja die kat. Maar die was toch wel duidelijk na het lezen, lijkt me. De wat-als haalde IK niet zomaar uit bovenstaande blog, wat ik overigens wel een goed blog vind.