Reacties

Meindert Fennema is de weg definitief kwijt — 1 reactie

  1. Dat idee van een onderburgerschap vind ik zo gek nog niet. Misschien is het ‘onder’ een dingetje dat mensen te snel laat denken dat het om minderwaardige burgers zou gaan. Waar het op aan komt is dat er goed moet worden nagedacht over alternatieve leefwijzen tussen de ‘vrije burger’ en de ‘gevangen burger’. Sommige mensen wil je niet gevangen zetten, maar wel een beperking opleggen die ‘vrije burgers’ niet hebben. Zeg maar, de ‘ingeperkte burger’ ofwel een ingeperkt burgerschap. Of nog beter een ingeperkt staatsburgerschap. En daarin zijn dan natuurlijk weer gradaties aan te brengen of zelfs kwalificaties (gradatie duidt op kwantificatie).Maar hoe ga je dan zulke inperkingen zichtbaar krijgen? Een gele ster zoals de joden droegen? Vast niet, maar wat dan wel? Tot nu toe denkt niemand daarover na, omdat we zo iemand al meteen afschieten als nazi.