Reacties

Democratie is geen persoon — 1 reactie

  1. Democratie houdt zichzelf in stand door minderheden te beschermen en bepaalde mensenrechten te handhaven. De overheid, democratisch gekozen en daardoor legitiem, draagt het zwaard niet vergeefs. Zo nodig wordt met geweld opgetreden tegen gevaarlijke groeperingen die de spelregels willen veranderen.Democratie is dus geen eenvoudig systeem en een zeker niet gebaseerd op een enkele waarde. De lijst met mensenrechten waarop democratie moet rusten is lang, er is veel beschermwaardig. Ik denk wel eens dat populisten dit door te veel naar de mening van het volk te luisteren over het hoofd zien. Het vrije woord staat wel centraal in de waardencluster die we democratie noemen. Van Randwijk stelde het zo: Een deel van het Weteringplantsoen in Amsterdam, dat tijdens de oorlog een fusilladeplaats was waar onder andere op 12 maart 1945 dertig verzetsstrijders werden geëxecuteerd, is hernoemd tot H.M. van Randwijkplantsoen. Er is een monument opgericht met daarop de bekende dichtregels die oorspronkelijk door van Randwijk voor de Eerebegraafplaats Bloemendaal werden geschreven:Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.