Reacties

“Niemand” heeft het gedaan — 4 reacties

 1. Engelen roept de burger slechts op tot het maken van keuzes: welke politieke partij stem ik en bij welke bank parkeer ik mijn geld. De Verleiders verwoorden dat in het theaterstuk ‘door de bank genomen met’: lees, denk en praat erover.
  Op die manier kan vanuit de basis verandering worden afgedwongen.

 2. Hi victor,
  Gecondoleerd met Foucault.
  Ik vind het niet bijzonder dat de ‘overspannen’ Engelen niet in persoon reageert. Ten slotte schrijft hij over wat hij aan je kwijt wil – en dat is het.
  Ik volg Engelen zolang hij in de Groene schreef. Ik heb twee keer fel gereageerd naar de redactie over absoluut foute stukken. Achteraf moet ik vermoeden dat dat zijn intreeborrelstukken waren voor de Zuid-as. Ben ik mooi ingestonken. Of toch niet.
  Voor de rest zie je weer eens dat we in de framing stappen van nieuw-rechts. Niemand hoeft iets zinnigs over zijn boek te zeggen, laat staan het te kopen of te lezen, want daar is HET LIJSTJE. Laat hij ze toch nog ontsnappen. Als Althusseriaan Ohne Objekt, Ohne Subjekt, zie ik niet veel in personages die de wereld zullen veranderen. Maar de casting van de nieuwste Engelen-film wil ik graag op de aftiteling zien staan. Volgende keer ook weer nieuwe, jonge sterren svp uit het D66 kamp. Daar wordt immers alles goed gepraat, onder verwijzing naar Spinoza desnoods. De gotspe.

 3. Ha Fritz, We zijn nog(?) niet in een stadium dat subjecten niets te vertellen hebben en dus zijn lijstjes juist wel relevant. Doe je dat niet dan is niemand verantwoordelijk en leven we in de “banaliteit van het kwaad” alleen dan zonder hoogste baas die we uiteindelijk wel zouden mogen opknopen. Ik geloof zeker dat er personages zijn die de wereld kunnen veranderen. Dat is afdoende aangetoond. Alleen leidt dat in ieder geval voor sociale veranderingen zelden tot iets goeds. We zullen het van meer anonieme en collectieve structuren of bewegingen moeten hebben. Het streven daarnaar lijkt me niet verkeerd. Dat de wereld geen (Hegeliaans) subject is dat een doel (object) moet realiseren zijn we wel eens. Overigens lijkt me Gramsci een betere gids dan Althusser. Maar voor ons stervelingen gaat dat nu eenmaal niet op. Het doel van communicatie is het tot stand brengen van betekenis. Lees (nog) eens de tweede schepping

  @Wim Ik kreeg de indruk dat hij toch wel iets meer van de burger verlangde. En in ieder geval heeft de politiek Europa-breed aangetoond er niets aan te (kunnen/willen) doen. Het maakt niet uit wat je stemt, zelfs partijen die nu zeggen iets te zullen gaan doen zullen dat uiteindelijk achterwege laten.