Reacties

Actieplan voor zelfdoding — 8 reacties

 1. Avatar van Eve
  Je gadachtengang gelezen en ik kan er in mee gaan. Aanbevolen!

 2. Avatar van rachel schrijft
  stemt tot nadenken. En dat ga ik dan maar doen.

 3. Avatar van peter louter
  Een paar keer gelezen, omdat ik er niet zo goed raad mee wist en toch aan je verhaal bleef plakken.
  Zo’n vijftien jaar geleden heb ik bewust afscheid genomen van een vriend met ernstige schizofrenie die niet verder wilde leven. Ik had vrede met zijn wens naar rust, vooral ook omdat de medicijnen bij hem nauwelijks werkten en hij telkens terugviel in een situatie die opname vereiste.
  Met zelfdoding die voortkomt uit een ernstige depressie kan ik echter geen vrede hebben omdat het ‘weg’ willen zijn vaak voortkomt uit een waan omtrent zichzelf en de anderen/de wereld
  Reactie is geredigeerd

 4. Avatar van Victor Onrust
  @Eve, @Rachel: Dank voor reactie
  @Peter: Ik kan me je gedachten goed voorstellen gezien wat je er allemaal over hebt opgeschreven. Zelf zou ik het zo opvatten dat er net als bij lichamelijke ziekten kennelijk ook psychische aandoeningen zijn die (nu nog) dodelijk aflopen. Op kortere of langere termijn. Of het bij de ene psychische ziekte wel en bij de andere niet tot de mogelijkheden zou moeten horen zou vanuit de stand van de wetenschap beoordeeld moeten worden. Ik heb er onvoldoende zicht op of dat bij schizofrenie wel en bij depressie niet het geval zou moeten zijn, maar neem je woord daarvoor aan. Net als bij fysieke zaken kan ook hier het uitblijven van goede behandeling dodelijk zijn. Dit staat dan weer los van de wens van "gezonde" mensen om er een eind aan te maken. Als iemand vastloopt en geen zin meer kan zien in verder leven (nr 6 in mijn lijstje bijvoorbeeld) dan valt dat toch te respecteren. Ook al zou het best kunnen dat over een jaar die tegenslagen toch te boven zouden zijn gekomen. Ik leg de verantwoordelijkheid bij de persoon zelf. Ik heb dit allemaal vooral opgeschreven omdat ik vind dat de zelfdoding veel te veel in negatieve zin apart wordt gezet van natuurlijke doodsoorzaken. We moeten uiteindelijk ergens aan dood gaan. Ik zou de zelfdoding juist hoger willen waarderen.

 5. Avatar van Knispel
  Eens met Rachel, het stemt tot nadenken. Maar dat knarst wel.