Reacties

De waarde van een mening — 9 reacties

 1. Avatar van Ruud Zweistra
  Sorry Victor, ik zie dit idee voor het eerst, maar hoe dek je je in tegen de groepsproces waarin een grote meerderheid dit systeem, of in feite elk waarderingssysteem, gebruikt om de hen ongevallige mening de mond te snoeren?

 2. Avatar van Victor Onrust
  @Ruud: Daar kun je je niet echt tegen indekken. Het gaat uit van een minimum aan goede wil bij een meerderheid die volgens mij voor elke communicatie een noodzakelijke voorwaarde is. Die goede wil wordt soms zwaar op de proef gesteld als zaken te veel op de spits worden gedreven. Je zou ook kunnen zeggen dat het voor een democratie een voorwaarde is dat een duidelijke meerderheid de democratische waarden praktiseert.

  Ik denk dat de huidige praktijken op het blog juist laten zien hoe een minderheid onwelgevallige meningen de mond snoeren. Want volgens mij wordt je lastig gevallen door een minderheid. De meerderheid is onmachtig door de onmogelijkheid om als zodanig op te treden.
  NB: Je hebt er kennelijk nog geen zin in weer in te loggen ?

 3. Avatar van peter louter
  Victor, ik ben in voor een experiment.
  Er is vast wel een universiteit die dit wil begeleiden

 4. Avatar van Zoë
  hier ben ik absoluut tegen. Ik word in het dagelijks leven al dood gegooid met regeltjes, wetten, richtlijnen en protocollen en dat is niet altijd een winst kan ik je zeggen. Op dit weblog wil ik niet nog meer regels. Het is namelijk heel simpel:
  – ik beveel aan wat ik leuk vind of de moeite waard
  – als ik het bagger vind dan reageer ik meestal niet
  – etterbakken verban ik
  – het lijstje aanbevolen door de lezers zegt niet altijd iets over de kwaliteit en is zeker ook niet altijd mijn smaak. Dat zeggen boeken top 40, muziek top 40, de 100 beste ziekenhuizen, en al die andere lijstjes ook niet.

  en voor de rest is dit een prima weblog. Ziet er goed uit, zeer gebruiksvriendelijk en gratis. Er wordt alleen wel oeverloos gezuurd en gezeken over het aanbevelen en over elkaar…..Gaap.

 5. Avatar van Starry Night
  Volgens mij vergeet je een groep: de buitenstaanders, familie, vrienden, kennissen die met liefde de blogs van hun naasten lezen en aanbevelen. Moeten die zich ook gaan schikken in een strak systeem van maximum aantal aanbevelingen? En hoe? Ze hoeven niet eens in te loggen.

  Het systeem van afkeuringen keur ik sowieso af. Los hiervan: het aanbevelingensysteem stoort mij met mate. Ik ben intelligent genoeg om de matige netwerkblogs te herkennen en daar kom ik allang niet meer.

 6. Avatar van Victor Onrust
  Zij kunnen daar gewoon mee doorgaan. Ze moeten zich wel registreren maar hoeven niet zelf te bloggen.

  Ik zelf heb wel enige vraagtekens bij aanbevelingen van vrienden en bekenden. Ik word liever op de inhoud beoordeeld. En door personen die verder kijken dan hun vrienden-neus lang is.

 7. Avatar van Starry Night
  Wil je beweren dat vrienden en bekenden onder valsere voorwendselen blogs waarderen dan eigen blogpubliek;-)? Gaat de hele discussie er juist niet over dat het andersom is? De belangenverstrengeling van juist het bloggerspubliek?

  Als ik kijk naar mijn eigen persoonlijke kring: mijn blog wordt bezocht door mensen die mijn teksten oprecht graag lezen. Dat weet ik omdat er ook een deel is dat een keer is langsgeweest en daarna niet meer langskwam. Outsiders gaan geen blogs volgen als ze daar zelf geen plezier aan beleven, waarom zouden ze? Overigens komt daar bij dat mijn eigen publiek me vaak niet eens aanbeveelt (de ‘charme’ van dat systeem niet eens kent), dus daar ben ik lekker klaar mee. Ik ga er uiteraard ook niet om bedelen;-). Reageren doen ze vaak achterlangs, dus niet in de reactievelden.

 8. Avatar van Victor Onrust
  Nee dat wil ik zo niet beweren. Maar de manier waarop je hierboven over je vrienden sprak kan de misvatting dat die juist a la kliekje handelen gauw doen postvatten.

 9. Avatar van Starry Night
  Misschien vatte je ‘met liefde’ anders op dan ik. Ik bedoelde liefde voor het blog, niet zozeer voor de blogger. Er reageren trouwens ook vaak niet-bloggers bij mij die ik niet ken (of ze bloggen wel maar loggen nooit in, dat kan natuurlijk ook). Enfin, die groep bestaat en heeft wat mij betreft ook bestaansrecht.

  Overigens is niets zo makkelijk als een eigen blogje starten. Anoniemen de mogelijkheid tot aanbevelen ontzeggen zal slechts een groeiend aantal lege blogs tot gevolg hebben, voorspel ik. En dan tellen die aanbevelingen nog dubbel ook;-).
  Reactie is geredigeerd