Reacties

De wittebroodsweken zijn voorbij — 19 reacties

 1. Avatar van coming soon
  En als we nou eens gewoon van het idee afstappen dat bloggen een wedstrijd is?

 2. Avatar van Victor Onrust
  Hi CS, da’s snel. Was nog bezig de nummers op orde te krijgen maar dat lukt niet.

  Hoe onthecht ook, de meeste bloggers stellen het op prijs om gelezen en zo mogelijk gewaardeerd te worden. Daarmee is het nog geen wedstrijd. Ik zie mijn voorstel meer als democratie. Bovendien maakt een zekere competitie de kwaliteit alleen maar beter.

 3. Avatar van edu (app)
  Tja, ik heb je punten eens gelezen, maar nee, laat maar. Een aantal zaken zijn er al (deels), bijvoorbeeld je eerste punt. En andere punten hebben we al eens ongeveer zo gehad en dat werkte niet. Dus geen ondersteuning. 🙂

 4. Avatar van marlis
  ‘zodat de nieuwkomers een echte kans krijgen’

  We – ook de kleine groep veelgelezen bloggers, die al of niet op de rba staan – zijn allemaal een keer begonnen.

  Wil je aandacht genereren dan moet je ook aandacht geven, het werkt heel simpel. Ook voor beginners;

  lees wat blogs, laat hier en daar een reactie achter en zie, je krijgt vanzelf van hier of daar een reactie terug.

  Het is maar hoeveel tijd je wil/kan besteden aan het lezen of reageren bij anderen, hoe snel je een aardige vaste lezersgroep genereert op deze manier. Meer is er niet aan. Tenzij je natuurlijk blogs maakt die niemand aanspreken, dan wordt het moeilijker 🙂

 5. Avatar van henk daalder
  Helaas zie ik ook een aantal minpunten van je oplossing.
  Het uitdelen van -punten werkt straffen nogal in de hand.
  dat leidt er toe dat een dergelijk systeem niet leuk is, dus niet gebruikt wordt.

  Zoals het nu werkt, kun je alleen iets positiefs uitdelen, dat is allenmaar leuk, dus beter. Want bloggers doen het vrijwillig. Het is geen werk of onderneming.

  Jouw voorstel doet een beetje denken aan het hebben van benodigd kapitaal om uberhaupt te mogen bloggen. Dat demotiveert zo veel dat er nog minder geblogd wordt dan nu.

  Ik denk dat de VK redactie het echt moet zoeken in meer podia, zoals de RBA, maar dan meer verschillende RBA’s, of die vele RBA’s door bloggers laten samenstellen.
  En die RBA’s heel gemakkelijk toegankelijk maken, met knoppen op de voorpagina.

  De tags werken ook al een beetje zo, maar dan inhoudelijk. Helaas kun je tags niet achteraf toevoegen en mag je er maar 3 per blog gebruiken, dat is te weinig. Maar de tagcloud op de voorpagina is een nuttig en toegankelijk podium met deelpodia

  Over de hoeveelheden lezers vraag ik me af of je als blogger zelf goed kunt beoordelen hoeveel lezers iedereen heeft.
  En een hit is nog geen lezer…

  Een extar en goed posium is als de papieren krant meer ruimte neemt om blogs te presenteren.

  Maar ik vermod dat de papieren redacte zo neer kijkt op die burgerjournalisten, dat wij bloggers pas een kans in de papieren krant krijgen als de papieren journalisten weg-gereorganiseerd zijn.

 6. Avatar van Victor Onrust
  @ Marlies

  Het is niet helemaal mijn ervaring eerlijk gezegd. En afgezien daarvan leidt juist deze methode tot kleine cirkeltjes (of misschien wel één klein cirkeltje) van bloggers. Je kunt dit soort dingen maar met een beperkt aantal volhouden.

  @ App:
  (1) Dit is een heel ander voorstel dan mijn eerste.
  (2) Zie niet dat mijn 1e punt serieus gerealiseerd is.
  (3) Loop hier nog niet zo lang mee en weet niets van een eerder niet werkend systeem. Misschien kunnen anderen dat bevestigen.

  Samenvattend: Ik krijg niet de indruk dat je dit voorstel erg serieus bekeken hebt. Is wat snel door de bocht zo.

 7. Avatar van Frans Muthert
  Allereerst moet me van het hart dat ik het een zeer positieve zaak vind dat iemand op zoek is gegaan naar een poging om wat te doen aan beoordeling en zichtbaarheid. Zo’n constructieve houding geeft een betrokkenheid aan bij het onderwerp. Hartverwarmend.
  Ik heb je plan 1 keer gelezen en dat zal ik nog een paar keer moeten doen om de essentie voor de volle 100% te snappen. En dat geeft meteen ook de achilleshiel van je systeem aan. Het is te ingewikkeld.
  Het feit dat deze bijdrage van gisteren aan m’n aandacht ontschoten is, geeft trouwens meteen aan hoe het momenteel met die anonimiteit gesteld is. Als deze bij RBA had gestaan had je er mee gescoord. Niet omdat het een perfect voorstel is maar vanwege het onderwerp.
  Hulde voor je inspanning.

 8. Avatar van Canina
  Heb je een tellertje, Victor Onrust?
  Wat mij opvalt op mijn eigen weblog is dat er veel meer lezers dan ‘reageerders’ zijn.
  Dus misschien hebben jouw logs best wel lezers maar hebben deze lezers niet de behoefte om te reageren. Ikzelf lees ook meer dan ik reageer.

  Verder ben ik het wel met Coming Soon eens: het is geen wedsrijd (terwijl het natuurlijk wel leuk is om gelezen te worden…).

 9. Avatar van Eline
  Snap je intentie Victor. Mijn idee is veel simpeler. Iedere blogger die de afgelopen …weet ik veel, pak em beet een week … nog een blog geplaatst heeft zichtbaar, iedereen met alleen laatste blog. Iedereen vindbaar. Klaar. Ik lees trouwens regelmatig blogs die nieuw of minder populair zijn. Gewoon lekker bladeren.

 10. Avatar van Eline
  PS Canina heeft gelijk. Sommige van mijn trouwste lezers zijn geen bloggers en schrijven nooit reacties, klikken niet op aanbevelen. Komt gewoon niet bij ze op en hoeft ook niet van mij.
  En ook al vind ik je plan veel te ingewikkeld, toch maar een aanbeveling. Of twee 🙂

 11. Avatar van Jos
  Jongens, kom nou!

  Aanbevolen in de categorie lectuur.
  Aanbevolen in de categorie emo.
  Aanbevolen in de categorie audio.
  Aanbevolen in de categorie ziekenhuis.
  Aanbevolen in de categorie lutserts.
  Aanbevolen in de categorie zweefkezen.

  Hoeveel voorpagina’s moet je wel niet hebben dan?
  En App dan? (Edu, sorry) Die heeft het er maar druk mee…..

  Of zo:

  Isis in de KUNST hoek.
  Zweistra in de Leidsche onderwijs instellingshoek.
  Bondon afdeling literatuur.
  Jos in de afdeling zevenzeikers.
  Jaap afdeling kroegen met honden.
  Moeder met hond bij Jaap.
  Doortje bij de geneeskundige dienst.
  App afdeling educatief.
  Bogaerts afdeling journalistiek
  Mary Franssen afdeling gerechterlijke macht.

  Mijn God, hoe verdeel je dit….

  Ik haak af……

 12. Avatar van Victor Onrust
  De reacties tot nu op mijn voorstel zijn overwegend negatief. Afkomstig van bloggers die over hun status meestal niet te klagen hebben. Ik voel daarin weinig compassie met de mensen die weinig tot niet gelezen worden. Ook met het probleem dat niemand alles kan lezen en dat het leuk zou zijn als datgene wat goed is op een eerlijke(r) manier komt bovendrijven (en misschien zelfs wel dat datgene wat slecht gevonden wordt stopt) spreekt deze groep van beter bedeelden kennelijk weinig aan. Dit geheel in overeenstemming met het dubbele gevoel over het gedoe rond de RBA lijst.

  Het verbaast niet dat deze groep het voorstel ook slecht lezen. Jos maakt het het bontst door mijn voorstel om de voorpagina en de waarderingen in een aantal hoofdcategorieën onder te verdelen te ridiculiseren. Jos: daar is over nagedacht. Als een fotoblog hoog scoort dan zegt dat niet zo veel als je op zoek bent naar iemand die goed over politiek schrijft. Je kunt discussiëren of je drie of zes hoofdgroepen wilt, maar het idee is toch dat je ook op de voorpagina al verder moet gaan dan één lijst waar alles door elkaar staat. de "tagcloud". Op die wolk is ook nog wel het een en ander aan te merken: Sommige tags lijken dubbelop, andere weer volstrekt willekeurig. Bovendien verdwijnt hij als je hem eenmaal hebt gebruikt. Je moet dan weer terug naar de voorpagina.

  @Henk Daalder is een positieve uitzondering al kleed hij zijn reactie nogal negatief in en herhaalt hij delen van mijn voorstel als eigen ideeën. Dat schiet ook niet op.

  @Frans: dank voor je warme woorden. Ik heb om het verhaal niet al te lang en ingewikkeld te maken niet al mijn ideeën en argumenten genoemd. In de hoop dat er dan makkelijker een (positieve) discussie zou ontstaan. Maar kennelijk nog niet eenvoudig genoeg. Ik denk dat het zoals opgeschreven er veel ingewikkelder uitziet dan het gebruik in de praktijk.

  We zouden de discussie om te beginnen kunnen beperken tot de uitgangspunten:
  (1) Moderatie door de (geregistreerde) lezer is uitgangspunt, invloed van de redactie komt daarbij, maar is niet als zodanig herkenbaar.
  (2) Onderverdeling in (3-6) hoofdcategorieën moet vanaf de voorpagina zichtbaar zijn. Aan lijstjes waar alles door elkaar staat heb je niets.
  (3) Beginners moeten een faire kans krijgen zonder dat ze per sé eerst links en rechts hoeven te "slijmen".

  Het is inderdaad lelijk en ook wel een gemiste kans dat de relatie tussen de (papieren) VK en het blog zo is als nu. Maar dat lijkt me een andere discussie.

 13. Avatar van edu (app)
  @Victor
  Dat je voorstellen geen positief onthaal vinden is logisch; er zit niets bij wat niet al meermalen is voorgesteld en net zo hard is verworpen. En dat gebeurt bij herhaling op jouw weblog. Lijkt mij normaal.

 14. Avatar van Victor Onrust
  @edu Je begint echt lelijk te doen. Weet niet waar ik dat aan verdiend heb. Zoals in mijn eerste reactie: weet niet waar je met "eerder voorgesteld en verworpen" op doelt. Wat is er voorgesteld wanneer en door wie. En vooral door wie is dat verworpen? Ik heb gelezen dat je bij de VK werkt. Wellicht zit je in de BLOG-redactie.

  Je reactie is een schoolvoorbeeld van waar het hier aan schort: onvindbaarheid van datgene wat kennelijk al eerder is gezegd. Goede en zinnige discussies (het kennelijk gedegen en op goede gronden afwijzen van bepaalde voorstellen in dit geval) verzinken in het niet.

  In deze vorm lijkt het me geen argument.

 15. Avatar van edu (app)
  @Victor
  Hoezo lelijk? Jij gaf aan dat je niet weet wat er in het verleden speelde, vandaar dat ik dat nog een keer duidelijk aangaf.

  Dergelijke voorstellen zijn door de webloggers verworpen. Niet door de redactie.

 16. Avatar van Victor Onrust
  Ik had ook een mailtje aan GJB gestuurd met het verzoek om naar mijn voorstel te kijken. Ik ben zo vrij zijn reactie hier weer te geven:

  Dag Victor

  Dank!
  We zijn druk aan het nadenken over nieuwe systemen. Jouw voorstellen
  zullen daarin zeker worden meegenomen! Ik vind het geweldig dat zoveel
  mensen meedenken.

  met vriendelijke groet,

  GJ Bogaerts
  chef redactie internet
  de Volkskrant

 17. Avatar van Alexandra
  Beste Victor, als recent gestart VK-blogger volg ik de discussie met interesse. Ook ik blog natuurlijk voor een publiek en vraag me af hoe ik dat kan bereiken, zonder de blogs hier specifiek voor op te tooien met aandachtstrekkers en controversiele kreten. Gelukkig krijg ik nog redelijk wat reacties. Weliswaar niet in de grote aantallen die sommige oudgedienden krijgen! Maar ik heb er vrede mee dat ik mijn sporen moet verdienen! Ik reageer dan ook regelmatig bij anderen, niet alleen om verkeer naar mijn eigen schrijfsels te trekken maar ook omdat ik er wat uithaal. Bloggen doe je tenslotte niet in een vacuum.

  Het valt me wel al een tijdje op dat er een aantal bloggers zijn die interessant en leesbaar schrijven maar toch geen of nauwelijks reacties of aanbevelingen krijgen.

  Ik vind het een interessant voorstel. Maar zie alleen nog niet precies hoe het voorstel hierboven de beginnende blogger gaat helpen. Mijns inziens krijgt deze toch nog geen extra aandacht. Andere bloggers en de redactie bepalen nog steeds de scores. Wat als na 10 blogs de 50 punten op zijn en er geen uitgedeeld zijn door andere bloggers? Kan de bewuste blogger dan niet meer bloggen?

 18. Avatar van Victor Onrust
  @Alexandra: Ja dat is wel het voorstel. Als men dat te "hard" vindt kun je andere mechanismen bedenken waardoor minimaal doorbloggen mogelijk blijft. Staat niet zo in mijn voorstel zie ik nu, maar de bedoeling is dat starters bijvoorbeeld voor de eerste drie blogs extra punten cadeau krijgen waardoor ze hoog in de lijstjes komen te staan. Ze zouden daarnaast een extra markering (of een groen lettertje) kunnen krijgen als uitnodiging om kennis te maken.

 19. Avatar van Maria Trepp
  Veel bloggers beweren dat het hen niet uitmaakt of ze op de RBA lijst staan. Mij wel. Ik vind het erg leuk, juist omdat ik zo schrijf dat ik niet erg veel aanbevelingen van lezers krijg.

  Mijn doel is het om op de RBA lijst te blijven staan.
  Mijn tweede doel is het dagelijks een bijdrage te schrijven waarmee ikzelf tevreden ben, en waar tenminste één lezer met interesse op reageert ( aanbeveling hoeft niet, maar commentaar wel)
  Mijn derde doelstelling is het met andere bloggers systematisch in dialoog te zijn, dus vooral bijdragen te schrijven die aanknopen aan wat andere bloggers interesseert.
  Reactie is geredigeerd