Heropvoedingskampen.
Vanwege het verschijnen van “Dit kan niet waar zijn” van Joris Luijendijk zet ik dit blog uit 2008 (direct na de crisis) bovenaan.
Een element in de kredietcrisis dat onderbelicht blijft is de personele bezetting van ons financiële apparaat. Er wordt hier en daar wat gemonkeld over of er wel geschikte topmannen gevonden kunnen worden om de overheidsinbreng goed gestalte te geven. Er wordt voor gepleit om beloning en graaicultuur aan te pakken. Een enkeling roept alweer (bij P&W of NOVA) dat je als overheid “goede mensen” moet neerzetten die “verstand van zaken” hebben en die “nu eenmaal zoveel kosten”. En dat de overheid “enorme risico’s” loopt dat ze bedonderd wordt als ze dat niet doet. Dat laatste betekent vermoedelijk vooral dat er heel wat wetgeving zal moeten worden aangenomen met een flinke werking terug in de tijd om diverse trukendozen voorgoed te sluiten.
Voor mij gaat het verder dan de zichtbare top van de bedrijven: het gaat om een groot deel van de financiële planners, adviseurs, verkopers, dealmakers, toezichthouders, advocaten, notarissen, accountants en wat je nog meer kunt verzinnen. Toegegeven, daar worden er een hoop van ontslagen bij gebrek aan werk. Vooral in NY. Maar blijven dan de “goeden” over? Worden we opgescheept met de kneuzen: de verkeerde mentaliteit en dan ook nog niet goed in hun werk, of overleven juist de fitsten: de allergehaaidsten? Geen van beiden wil je hebben. Kortom er wordt hier over het hoofd gezien dat in nagenoeg de hele sector gedurende tientallen jaren op een bepaalde manier personeel geselecteerd is en gedrag beloond is waardoor het hele apparaat vergeven is van mensen die het foute beheersen of aangeleerd hebben. Het zou uitermate naïef zijn te veronderstellen dat bij deze mensen zo maar een knopje omgaat. Vooropgesteld dat iemand op dit moment weet welk knopje hoe zou moeten worden omgezet.
Dit strekt zich nog verder uit, want deze mensen komen voor een groot deel van scholen waar men in deze denkwijze getraind wordt. En waar bij de toelating geselecteerd werd op het in aanleg hebben van kleine haaientandjes. Ook deze “business schools” zullen nu niet opeens alumni opleveren waar “vertrouwen” het grootste goed is.
Er zijn twee strategieën om dit probleem op te lossen. En geen van beide is erg bevredigend. De ene is het rigoureus vervangen van een flink aantal functionarissen door personen die wel de goede houding en achtergrond hebben. Dat verondersteld dat er daarvan voldoende zijn. Ik vrees dat dan een aanzienlijk aantal 60 plussers van hun ongestoorde oude dag zal moeten afzien en dat het daarmee niet zal lukken. Voor de rest zal dergelijk personeel eerst opgeleid moeten worden en dat doe je niet even zo maar. De andere is een heropvoeding van het zittend personeel. De vraag is wie gekwalificeerd is om een dergelijke heropvoeding ter hand te nemen en hoe het zittend personeel daartoe gedwongen kan worden.
Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste strategie, vooral omdat ik die rechtvaardiger vind. Het is niet meer dan fair en geheel in overeenstemming met door de groep zelf aangehangen liberale ideologie van “eigen verantwoordelijkheid” dat anderen na dit falen een kans krijgen. Om van een verdiende straf nog maar te zwijgen. Maar ja, degenen die in het verleden uit de selectie gewipt zijn hebben daardoor een aantal vaardigheden niet kunnen ontwikkelen die toch wel nodig zijn. We hopen dus maar dat zich een aantal spijtoptanten gemotiveerd aanmeld voor een heropvoeding.
Volgens mij hoef je helemaal niet zo veel te weten als gewone, fatsoenlijke, bankier. Hoe je rente berekent, en dat is het wel zo’n beetje. Heb jij nog meer?
Heerlijk plaatje, trouwens.
Er is wel wat meer ja: bijvoorbeeld hoe je kredietwaardigheid beoordeeld en welke premie je daarvoor moet berekenen bovenop de basisrente. Afhankelijk van welke financiële producten je nog wilt toestaan is er nog een heleboel meer. Als je in aandelen wilt handelen of daarover adviseren; als je in opties wilt handelen. Enzovoorts. Een beursgang of overname is ook nog iets wat je er niet zo maar even bij doet. Zelfs als bepaalde vormen van leveraged buy-out worden uitgesloten. Kortom, tenzij je het kapitalisme helemaal afschaft is er nog wel het een en ander te doen.
Mijn zoon zei vroeger tegen mij:"Mama ga maar hard werken, want dan word je wel ontslagen". Dat vond ik zo’n grappige constatering. Dat was zijn analyse van mijn verhalen tegen mijn man aan de keukentafel.
De allergehaaisten en de allerslimsten willen ze niet, want die zagen aan de stoelpoten van de laag boven hen en dus vliegen die er snel uit, ongeacht goede prestaties, (met een mooie som geld, want zij zijn wel gehaaid).
Ik was eens bij een bijeenkomst in de bankensector. Een hoofd beleggingen van een grote bank legde zijn toekomstvisie uit. Een gepensioneerde meneer van een grote onderneming zei tegen me in de pauze:"Als hij het zo goed zou weten, zou hij nu daar niet staan".
Reactie is geredigeerd
@victor,
Kredietwaardigehid beoordelen is het werk van een gewone bankier, en ook nog voor een groot deel natte vinger werk.
Een flink deel van de oorzaak van de kredietcrisis heeft te maken met het feit dat de superbankiers niet goed de kredietwaardigheid konden beoordelen.
En een gewone bankier handelt natuurlijk niet in aandelen en opties, enzovoort: die leent gewoon spaargeld uit.
Aandelen en opties zijn voor de superbankiers, en, alweer, deels oorzaak van de kredietcrisis.
Beursgang en overnames zij zaken die in minstens 80 procent van de gevallen niet goed werken (harde feiten wat betreft de laatste!), en moeten daarom ontmoedigd worden – weer: niets voor de gewone bankier.
Leveraged buy-out: dat is voor het staatsinvesteringfonds, niet voor de gewone bankier (weet je wel, dat fonds dat je krijgt door de onteigening van de grote kapitalen)
Gunst, en dan ben je inderdaad een heel end op weg richting afschaffen kapitalisme (daar is men trouwens zelf ook druk mee bezig, toch?). En het zijn alleen maar goede en positieve maatregelen die je dan neemt.
Heb je nog meer ideeen? Want dit is zeer leuk – ik kan het zo publiceren.
Reactie is geredigeerd
@Ruud
Ik had het niet alleen over basis-bankiers en ook niet over bankiers alleen. Rating-agencies, AFM, advocaten en nog een heleboel anderen zijn er bij betrokken.
Aandelen en opties zijn zeker niet alleen voor de superbankiers. Ook gewone stervelingen met een paar stuivers beleggen.
Een deel van de meer "geavanceerde" financiële "producten" kunnen we missen als kiespijn. De rest kun je niet missen zonder het kapitalisme af te schaffen en ik vrees dat dat nog een brug te ver is. Want wat wil je daarvoor in de plaats ? Toch geen planeconomie mag ik hopen ?
Weet niet wat je precies wilt publiceren. Een linkje naar dit blog ergens is natuurlijk altijd welkom.
@Victor,
Wat meer planning in de economie lijkt me zeer gezond. Beter dan deze ellede. Hoeveel is gewoon een kwestie van plannen, en ervaring …
Flexibiliteit dus.
@anoniem: Flinke sturing van de banksector lijkt me op dit moment het maximaal haalbare en gelijktijdig het minimaal noodzakelijke. Ik heb er geen vertrouwen in dat de zittende stuurders die eerst "zaten te slapen" nu opeens in staat zijn dit goed te doen. Als voorbeeld mag het "functioneren" van de AFM gelden. Die denken dat (1) allerlei vage producten geen toezicht behoeven (2) dat datgene wat boven de 50 000 gebeurt geen toezicht behoeft. (3) dat het met allerlei bijsluiters en profielen wel bekeken is.