Reacties

Racisme is geen feit — 3 reacties

 1. “Men zou pas mogen spreken van feiten als racisme een in- of expliciet geaccepteerde maatschappelijk aanvaard handelen is. Als bijvoorbeeld  een serieus percentage van discotheken een bordje op de deur hangt dat gekleurde (of juist ongekleurde) mensen geen toegang hebben.”

  Nou behoor ik tot degenen die óók schijtziek is van het racisme-gelul in de Atlantische Wereld, maar dit is nógeen stuk korter door de bocht dan Elma Drayer haarspeldt. Natuurlijk bestaat er wél informeel “racisme”. De vraag lijkt me eerder of het ueberhaupt racisme ís. Wat voor racisme moet doorgaan, is vaak een oordeel over een bepaald type mens – (bontkraagje, bling-bling-neger) – dat gebaseerd is op ervaring. Dat heeft dus slechts deels met “kleur” te maken, maar veeleer met het samenvallen van kleur met andere kenmerken, dus met een subcultuur.

  Deze morgen stuurde ik bijvoorbeeld deze tweet de wereld in: https://twitter.com/MartienPennings/status/1284797199424028674

  “Kom jonge zwarte man tegen die sportfiets via gootje trap opzeult v steile fietsbrug. Ik, 74, heb die brug net 5x “gedaan”. Ik roep: “Ik dacht dat jij dat hellinkje wel even zou opvliegen!” Hij kijkt me bestraffend aan, tikt tegen de koptelefoon op zijn oren. Zeult verder.”

   

   

 2. Precies mijn betoog dacht ik want “racisme komt voor”. Op het moment dat je het tot “feit” verheft, lijkt het de standaard, een maatschappelijk geaccepteerd gebruik te zijn geworden.

  NB Bij Wekker ontbrak een “dat”.