Reacties

Waarom #racisme een frame is — 1 reactie

  1.  

    Etniciteit is ook een richting in de Culturele Antropologie, die na 1985 bijzondere aandacht krijgt. Daarvoor moesten we ons met articulatie van productiemiddelen bezighouden. Dat is een meer marxistische aanpak. Met etniciteit kan je veel meer kanten op.

    Een opvallend verschijnsel is bijvoorbeeld, dat de nadruk op etniciteit in heel korte tijd kan ontstaan. Na de actie van de blokkeerfriezen, wordt de nadruk op Friese identiteit groter. Nu de Barbanders wordt verzocht niet op de publieke tribune van de Tweede Kamer plaats te nemen, voel ik me zelf bijna een Brabander. Marokkanen die in Nederland wonen en in Marokko op bezoek gaan, worden daar al zijnde ” Hollander” bestempeld. Het is maar waar je de nadruk op legt en vooral: waarom.

    Dat Thiery Baudet al deze nuances niet kent en niet gebruikt, blijkt al na zijn Marokkanen in een Trein-Tweet. Hij weet op zo’n moment helemaal niet hoe de betreffende controleur zichzelf afficheert. Misschien wil deze controleur heel graag als ‘Nederlander’ gezien worden. We weten het niet, omdat we het niet aan hem gevraagd hebben.

    Een politieke richting definiëren op basis van een rassenkenmerk, is het domst dat je tegenwoordig kan doen. In welk jaartal wil je beginnen, om te bepalen wie een echte Nedewrlander is?  In de Renaissance natuurlijk, toen de familie van Thiery Baudet naar Nederland kwam.