Reacties

Waar komt onze vrijheid vandaan? — 1 reactie

  1. Voordat je je afvraagt waar die vandaan komt zal je eerst duidelijk moeten maken wat onze vrijheid inhoudt. Als we even afzien van de vrijheid van meningsuiting, dat is een verhaal apart, gaat het om het inrichten van je leven zoals “jij dat wil”. Die wil (feiltelijk: die “jij”) is daaraan voorafgaand in afkomst en opvoeding gevormd dus zowel mogelijkheden als wensen zijn daarmee al behoorlijk beperkt. De proletariër heeft geen andere vrijheid dan zijn arbeidskracht aan de meest biedende verkopen. Die keuze was uiterst beperkt en is dat nog steeds. Inderdaad gaat de Islam uit van een verregaande disciplinering van het dagelijks leven, ook achter de voordeur. Men kan wel spreken van een soldateske discipline. In zoverre is de panoptische individuele individualistische disciplinering wel een vooruitgang. Gelijktijdig betekent een grotere zelfstandigheid een vermindering van gebondenheid die velen, vooral voor degenen voor wie de mogelijkheden niet echt verbeteren afschrikt. Lees ook Onze vrijheid is een gevangenis geworden en Zo werkt vrijheid