Comments

Trump en het geopolitieke schaakspel met Iran — 2 Comments

  1. Peter wij hebben als Nederland heel wat meer aan Iran dan aan Saudi-Arabië. Iran heeft een goed opgeleide bevolking, universiteiten die wat voorstellen en technici die het tekort aan Nederlandse specialisten kunnen helpen oplossen. Het probleem met Iran is het ayatollah-bewind, niet het volk. De Saudi’s hebben alleen olie, geld en Mekka, verder niks, geen universiteit van betekenis, geen schrijvers, geen technici. En Saudi-Arabië voert oorlog in Jemen. Het is belachelijk dat Trump Saudi-Arabië steunt en Iran verkettert. Dit is geen beleid gericht op oplossingen, het is krachtpatserij die de kans op verdere escalatie in het Midden-Oosten vergroot.

  2. Nico, je onderschat Saoedi-Arabië. Die stuurt zijn studenten naar universiteiten in Engeland en Amerika. Het land is de belangrijkste speler in de OPEC en de leider van de Soennitische wereld.
    Sinds Khomeini heeft Iran een oorlogszuchtig beleid, expansief en de aartsvijand van Israël. de Iraanse bevolking is gegijzeld door de ayatollah’s en hun aanhang. Het zou me niet verbazen als daar ooit nog eens een burgeroorlog komt want het grootste deel van de bevolking staat niet achter de regering.
    De spanningen in het M.O. zullen afnemen als Iran als troublemaker wordt ingetoomd en wordt afgehouden van het ontwikkelen van atoomwapens.