Reacties

Hans Achterhuis, het theoterrorisme en orde — 3 reacties

 1. Evenals ondergetekende heeft Peter het boek waarschijnlijk niet gelezen. Dat maakt stelling kiezen eigenlijk onmogelijk. Aangezien ik Achterhuis “ken” als een zorgvuldig lezer geef ik hem het voordeel van de twijfel. Wat is doel van het boek? Aantonen dat theoterrorisme erger is dan andere vormen? Als A zegt: “Sterker: hun uitgangspunt is dat die (=niet godsgemotiveerde terreur) niet bestaan. Religieuze geschriften roepen volgens hen op tot geweld, ‘atheïstische geschriften niet'” lijkt dat de opzet van C. In ieder geval zegt A nergens dat het niet bestaat en ontkent hij ook niet dat het huidige terrorisme (ook) theoterrorisme is. De rol van Abraham vind ik van beide kanten ver gezocht.

  Naar mijn waarneming is Cliteur al langer “ontspoord”

 2. Inderdaad, het boek zelf heb ik niet gelezen. Ik reageer op de recensie van Achterhuis.
  Ik heb echter wel Cliteur’s ‘Moreel Esperanto’ gelezen en heb daardoor de indruk dat in zijn boek samen met Verhofstadt niet veel nieuws staat.

  Achterhuis maakt de sprong van ‘geen geweldsoproep in atheïstische geschriften’, naar staatsterreur van atheïstische regimes. Dat is niet hetzelfde en daarom een weinig logische argumentatie. Achterhuis ging niet op zoek naar de ‘zwarte zwaan’ door te bewijzen dat er atheïstische geschriften bestaan die wél tot geweld oproepen.

  Achterhuis moge een zorgvuldig lezer zijn, in dit geval is hij echter geen zorgvuldig schrijver. Verder heb ik in het blog duidelijk gemaakt dat Cliteur de ken niet raakt en Achterhuis al evenmin. Totalitaire denkbeelden leiden tot terreur wanneer de totalitaire orde bedreigt=d wordt. Dat is de essentie van terreur en terrorisme

 3. Het “uitwijken” naar staatsterreur vind ik niet heel problematisch. Als het klopt dat Cliteur probeert aan te tonen dat niet-godsdienstige ideologieën niet oproepen tot terreur of die rechtvaardigen dan valt staats terreur daar zeker onder. Bovendien zijn er genoeg bevrijdingsbewegingen (nationalistische ideologie) die terreur rechtvaardigen en gebruiken. Dat hoeft zelfs geen totalitaire ideologie te zijn. Lees verder https://wat-tedoen.nl/2017/06/over-terreur/