Reacties

Geen vrijheid voor de Leugen! — 3 reacties

 1. De behoefte, niet altijd met onze eigen tekortkomingen, zonden en ook niet met het overige kwaad in de wereld geconfronteerd te worden is legitiem en daarbij helpt en psychische filter: namelijk Verdrängung.
  De loochening van de Holocaust, in feite een kwaadaardige antisemitische propaganda, vindt bij deze behoefte en bij de bijna overal aanwezige latente Antisemitisme een aansluiting.
  De logenaar van de Holocaust heeft als doel: dat de mensen niet alleen, zoals nu al, zeggen: wij willen het niet meer horen; maar uiteindelijk zullen roepen: de Joden liegen.
  Alleen door het onderwerp permanent op de agenda te houden kan men deze ontwikkeling tegenwerken. Een debat over het verbod zou ik zelf overbodig vinden, zelfs schadelijk: omdat de logenaar en Antisemiet daarbij weer invalshoeken zal vinden om van de hoofdzaak: namelijk de HOLOCAUST af te leiden.

 2. Sry voor de late reactie. Ik begrijp het niet. Het lijkt mij inderdaad dat de waarheid van de holocaust en van andere belangrijke feiten uit de geschiedenis (waaronder wat mij betreft de landing op de maan) niet vergeten of verdrongen mag worden. Daarom moeten die, naast andere vergelijkbare daden internationaal als onomstotelijk feit met een (VN) verdrag worden vastgelegd. Een soort geschiedkundig werelderfgoed. De ontkenning van deze feiten wordt daarmee laster en kan vervolgd en bestraft worden. Wat mij betreft hoeven die waarheden daarna niet “permanent op de agenda” te staan. Zolang niemand er maar met de waarheid vandoor kan gaan voor zijn eigen doeleinden.

 3. Een juridische bescherming voor onomstotelijke waarheden??

  Ik blijf bij mijn overtuiging dat het permanente herinneren aan de Holocaust, niet door Joden die het toch al nooit zullen vergeten, maar bij de Anderen, het enige middel is tegen het ontkennen.

  Wer es gewußt hat, von Anfang an,
  weiß niemand genau. Von denen,
  die etwas damit zu tun,
  die es getan haben,
  kann kaum einer sich daran
  erinnern.
  Obwohl sie es nicht erlebt haben,
  können andre es nicht vergessen.
  Den wenigsten ist es gegeben,
  „Keine Ahnung“ zu sagen.
  Manche Forscher leben davon.
  Daß es niemand verstehen kann,
  dabei wird es bleiben.
  Es soll welche geben,
  die es nicht mehr hören können.
  Der eine oder andre
  bestreitet es einfach.
  Die meisten glauben,
  es sei alles vorbei. Nur selten
  sagt eine schwache Stimme
  einem ins Ohr,
  dass es kein Ende nimmt.
  ENZENSBERGER

  (keine Ahnung : geen flauw idee hebben
  kein Ende nimmt : het houdt nooit op)

  De ontkenning lijkt mij