Korte gedachten over Kunduz
Natuurlijk zou het mooi zijn als we in Afghanistan wat zouden kunnen betekenen. Dat dat dan in NAVO verband moet staat buiten kijf. We kunnen daarover eigenlijk maar twee standpunten innemen. Of we vinden de plannen van de NAVO zoals ze er nu liggen in zijn totaliteit voldoende. Dan moeten we onze rol daarbinnen vervullen. Of we vinden dat niet. Er is veel voor dat laatste te zeggen.
De nadruk van de NAVO ligt om te beginnen nog te veel op het militaire. De enige haalbare optie lijkt me om wat dat betreft de moeilijke helft van Afghanistan (globaal: het zuiden) voorlopig aan zijn lot over te laten en daar alleen nog vanuit de lucht proberen militaire opbouw te vernielen. En in het noorden de opbouw van een functionerende staat te ondersteunen, waarbij militair voorlopig het nodige zal moeten gebeuren.
Voorlopig (de eerste 20 jaar) zullen we iedere gedachte aan een democratisch systeem naar westers model op moeten geven. Directe verkiezingen van een centraal gezag is een illusie. Er moet een vorm van regering ingesteld worden waarbij de NAVO ook op de laagste niveau’s directe controle uitoefent op de inkomsten en uitgaven en daarbij tevens de Afghaanse helft van die staat opleidt in enige vorm van fatsoenlijk bestuur en wetgeving. Voor wat betreft het oprichten van een politioneel en justitieel apparaat, moet hier eerst een goed plan voor worden gemaakt, dat op de lokale mogelijkheden en wenselijkheden is geënt. Vooral niet proberen om het westerse model van scheiding van rechtspraak, justitie, politie, advocatuur en nationale veiligheid daar tot stand te brengen. Een model dat hier ook krakend tot stilstand dreigt te komen en dat daar volstrekt onbetaalbaar en niet van het juiste personeel te voorzien is.
Een van de voorwaarden voor het vermijden van corruptie is het fatsoenlijk betalen van het overheidsapparaat. Verder heeft het geen enkele zin om politieopleiders zonder een gedegen plan in te zetten, al of niet na een korte stoomcursus cultuurverschillen. Een dergelijk plan zal zwaar moeten leunen op de bestaande praktijken waarin vermoedelijk dorpsraden, dorpsoudsten en krijgsheren vele functies in zich verenigen.
Als doel zal in het achterhoofd moeten worden gehouden dat niet alleen de taliban bestreden moet worden maar meer in het algemeen het islamisme. Ofwel: de notie van een seculiere overheid en rechtspraak zal op een of andere manier geïntroduceerd moeten worden.
Een interessant en wat meer deskundig verhaal: https://welingelichtekringen.nl/een-half-miljoen-euro-per-afghaanse-rekruut.html
Zolang ‘je’ zegt te strijden tegen het islamisme zal dit groeien. Ik trek de vergelijking tussen boer zoekt vrouw en de wereld draait door.
Lees in dit verband svp mijn blog:
http://www.vkblog.nl/bericht/347924
Ik denk dat China en Iran dit uiteindelijk wel zullen gaan regelen….
Een half miljoen(!) per rekruut…. buitenproportioneel duur!
Hoezo bezuinigingen? Wordt ginds over de balk gesmeten.
Je kunt ook nog een derde standpunt innemen, nl dat de Navo er niets te zoeken heeft.
Misschien eerst even terug naar de basis: wat heeeft de westerse alliantie (ik hou het netjes) er uberhaupt te zoeken? Of delen we de wereld inmiddels in in soevereine en niet soevereine landen?
Op de huidige manier hebben we er niets te zoeken. Dat staat er ook. Maar er zijn goede motieven om daar en op andere plekken te proberen de situatie te verbeteren. Om brandhaarden van terrorisme, geweld en achterlijkheid te bestrijden. Het daar maar laten voortwoekeren van deze zaken is niet zonder gevolgen.
"Als doel zal in het achterhoofd moeten worden gehouden dat niet alleen de taliban bestreden moet worden maar meer in het algemeen het islamisme. Ofwel: de notie van een seculiere overheid en rechtspraak zal op een of andere manier geïntroduceerd moeten worden. "
M.i. zitten de verschillen niet zozeer in de doelstellingen, duidelijk uitgesproken of niet, maar in de wegen om dat te bereiken. Het communisme heeft met veel kracht en geweld geprobeerd religie te ontmoedigen of te bestrijden (opium van of voor het volk) maar dat heeft na 100 jaar slechts tot een revival geleid van de Islam (Tjetsjenie etc) en de russisch orthodoxe kerk.
In west-europa heeft een bewuste bestrijding van religie nooit plaatsgevonden. Welvaart en scholing hebben eigenlijk zonder polarisering of marginalisering hun werk gedaan, krachten roepen meestal tegenkrachten op. Wie snel afvalt komt meestal ook weer snel aan om het anders te zeggen. Daarom geloof ik aan een langzame geweldloze en op de lange termijn gerichte profane dieet van scholing, werk en welvaart.
Op de korte termijn zal je aan een geordende aftocht moeten werken. Om de simpele reden dat de snelle aftocht van de VK ook hier op d VK-blog voor paniek heeft gezorgd. Voor zover Nederland ook de inval mogelijk heeft gemaakt mag een bijdrage verwacht worden. Mogelijk helpen ook de Egyptische ontwikkelingen hierbij.
De beste bijdrage die Nederland kan leveren is als eerste te zeggen dat ze niet meer meedoen.
Deze missie zou door de Duitsers beschermd worden. Hoe zit dat als deze missie tot 2015 duurt en de Duitsers nog niet eens hebben beslist of ze hun missie verlengen tot 2012?
Ja 2012, dat staat er goed.
Iemand moet de eerste zijn die vertrekt. Laten wij dat dan maar zijn.
@Blutch. In ieder geval niet deze missie dat lijkt me duidelijk. Maar je zou kunnen toezeggen dat we binnen een beter plan wel willen bijdragen. Zo’n plan maken lijkt me een taak van de NAVO, waaraan NL misschien wel wat kan bijdragen.
Niet reageren is ook reageren 🙂