Reacties

Hallo meneer de Uil — 9 reacties

 1. Avatar van Peter Louter
  Het berust op een vervalsing van de werkelijkheid en een ontkenning van de feitelijke natuur.
  Dieren eten dieren. Als op mijn velde in Polen weer eens een mierennest uitvliegt, verschijnen er uit het niets tientallen zwaluwen die zich er mee voeden en op de vlucht slaan als een buizerd zich meldt.
  Mijn vegetarische kennis voedt zijn raskatten met kuikens uit de diepvries die voor dat doel zijn gekweekt..Voor de gezelligheid voert hij de vogels in zijn tuin die de winter daardoor overleven en in de lente op jacht gaan naar kievits- en scholkeksterkuikens. Voor zijn kat stemt hij op de dierenpartij, want mensen zijn hem te bar. Hij heeft zich teruggetrokken uit de natuur en zijn eigen wereld geschapen waarin alleen zijn gemanicuurde tuin nog natuur mag zijn.

 2. Avatar van Timmerark
  Er is geen enkele reden om in het lijk van een mens iets anders te zien dan een dood dier.

 3. Avatar van Victor Onrust
  @Peter, Timmerark. Ik lees een soort instemming in jullie commentaar maar ben daar toch niet zeker van.

 4. Avatar van Timmerark
  Tja Victor, ik heb wel de voorlaatste verkiezing de Partij voor de Dieren mijn stem gegeven. Ik dacht toen (en toen heb ik mijn stem niet strategisch gegeven) dat een maatschappij die minimaal 1 zetel in haar parlement kan veroorloven om voor dieren belangen op te komen een maatschappij is die genade kan vinden in de ogen van de oerschepper:)

  En misschien ben je niet zeker van onze volledige instemming omdat Peter als kabouter en ik als Ark dichterbij de dieren staan dan de gemiddelde mens ;), maar dat moet Peter zelf maar beamen of ontkrachten. Als ik vanavond of morgen meer tijd heb zal ik je blog nog eens goed herlezen en als je er prijs op stelt mijn al dan niet instemmende mening inhoudelijk geven.
  Groet.

 5. Avatar van Arjan Fernhout
  Ehh .. Dennett veronderstelde dat wat een mens kan, een (geavanceerde) computer ook kan. Verder meende hij dat zijn theorie (afschaffing van de ziel; Descartes maakte een fout) aangaf dat mensen dieren beter moeten behandelen, omdat het fundamentele verschil tussen mens en dier wordt opgeheven. Bovendien zouden mensen in principe onsterfelijk zijn Er is geen centrale bestuurskamer in onze hersens – nergens komt de informatie samen – er is niet meer dan een stroom informatie.

 6. Avatar van Victor Onrust
  @Arjan. Ik zou "Bewustzijn verklaard" nog eens goed lezen. Ik heb dit nergens kunnen ontdekken. Graag paginaverwijzingen naar de Engelse versie voor je stellingen. Maar misschien is ook bij jou de wens (onsterfelijkheid) de vader van de gedachte. Dat een wens de vader is van een gedachte is iets wat dicht bij Dennett’s model van het bewustzijn komt.

 7. Avatar van Arjan Fernhout
  16:49 deed ik uit mijn hoofd. Het zijn bijna de letterlijke woorden van Dennett in een interview in Filosofie Magazine (feb. 1996). Het artikel heet "In principe zijn we onsterfelijk." In 1997 schreef ik een essay over het boek van Dennett van 27 a4’tjes. Ik kon het niet verder comprimeren en was daarom niet plaatsbaar in een literair tijdschrift, die er interesse in had en waar in die tijd veel artikels over het hersenspul werden geplaatst.

 8. Avatar van Victor Onrust
  @Arjen. Ah dat verklaart het een en ander. Inderdaad is D van mening dat het in de toekomst niet uitgesloten is dat kunstmatige intelligentie ontwikkelt tot een vorm van zelfbewustzijn. "Bewustzijn Verklaard" gaat daar echter niet over. Meer de bundel "Brainchildren".