Reacties

Opperzwatelaar — 5 reacties

 1. Avatar van jopie
  Misschien dat artikel nog maar eens lezen goede vriend. Nevertheless values is bepaald niet te vertalen of te begrijpen als niet-gedeelde waarden, dat is jouw uitvinding.

  Schuyt heeft het over waarden die je desalniettemin, dus ondanks je eigen gelijk, waardeert of honoreert en die – omdat iedereen dat zou moeten doen – een maatschappeljke binding opleveren. Capice?

 2. Avatar van victor onrust
  Houd niet zo van dit toontje maar goed, het risico van in discussie gaan met rechtsgeleerden vrees ik. Waarden hebben niet zo heel veel te maken met gelijk, eigen of niet. Je onderschrijft (deelt) ze… of niet (wijst ze af). De nevertheless value is een gedachtekronkel, een soort contradictio in terminis. Zij "koppelen partijen symbolisch aan elkaar". Zo een passieve bewerking (koppelen) duidt op een mechanisme dat zich buiten de instemming van partijen afspeelt. Een deus ex machina. De partij waardeert de waarde dus niet maar doet er ongewild aan mee. Dit is precies het "idealisme" dat mij in de opstelling van S stoort. Mohammed B erkent de overkoepelende waarden en dus het strafrecht niet. Dat hij toch voor de rechter staat komt omdat niet hij aan de macht is maar wij, "ongelovigen". Nergens anders door. Ik ontken helemaal niet dat er lieden zijn die allebei gelijk denken te hebben en toch hun geschil aan de rijdende rechter voorleggen. Zij delen dan welbewust de waarden van ons rechtssysteem. Shared values dus.

 3. Avatar van Maria Trepp
  Hallo Victor,
  Hier mijn late reactie.
  Je schrijft: “Ik vraag mij af waar een dergelijk zongerijpt mijmeren over de goede dingen vandaag nog van vandaan komt. Een herfstwandeling in de duinen van Wassenaar zou ik zo zeggen.”
  Ja, zo karakteriseer je Schuyt goed. Maar dat is maar de ene kant. Hij is iemand die meditatief afstand neemt, maar ook iemand die de samenleving van heel dichtbij kent.

  Je schrijft: “De keuze van de vier steunende beren komt ook wat merkwaardig over. Ze "belichamen de vier kernwaarden van de democratie". Waarom die democratie zelf niet als uitvinding een steunbeer is ontgaat me volledig. Temeer daar het strafproces juist ontwikkeld is in en door die democratie.”
  De steunberen van een kathedraal zijn een onderdeel van deze kathedraal, de steunberen die Schuyt beschrijft zijn ook juist een deel van de democratie.
  Ikzelf heb in mijn door Schuyt geïnspireerd Passage(n)project (www.passagenproject.com) de beeldspraak van een “tegenwicht” gebruikt, zie http://www.passagenproject.com/tegenwicht.html

  ”Als er mee bedoeld wordt dat er maatschappelijk begrip moet worden opgebracht voor religie in al zijn verschijningsvormen dan is het bepaald geen steunbeer maar meer een zelfdestructieve instelling.”
  Nee dat is juist een steunbeer van de pluralistische democratie.

  “[ Schuyt is] een vijfde colonne binnen het humanisme.”
  In deze tijden waar alle moslims als vijfde colonne worden aangeduid, kan ik voor hem en mij tegelijk spreken: noem ons gerust ook een vijfde colonne.

  “Jonathan Israël”
  Israël is grote Spinoza-fan. Schuyt ook. Heeft daarover ook gepubliceerd.

  “Of zit er meer achter: Balkenende steunen met boterzachte normen.”
  Schuyt staat met zekerheid links van het CDA.

  Zie ook mijn blog over Schuyt http://www.volkskrantblog.nl/bericht/91169
  En mijn onderzoek http://www.passagenproject.com/conservatisme.html

 4. Avatar van victor onrust
  @Maria

  Toch dank voor je reactie. Uit het feit dat je niet ingaat op mijn probleem met de "nevertheless values", feitelijk mijn hoofdprobleem met CS, mag ik opmaken dat je het daar wel mee eens bent ? Of juist helemaal niet ? Daar ben ik toch wel benieuwd naar. Temeer daar ik door de enige reagant voor heden daarvoor over de knie ben gelegd.

  Zelf heb ik ook heel lang gedacht dat tolerantie oneindig kon zijn. Volgens mij is dat niet meer houdbaar. "Echte" godsdienst is fundamenteel niet verenigbaar met democratische tolerantie. Ik zal mijn argumenten en voorbeelden daarover niet herhalen.

 5. Avatar van Maria Trepp
  Ik zal een aparte bijdrage over de nevertheless values en over tolerantie op mijn blog schrijven (over een paar dagen)