Reacties

Beledigen – over normen in de omgang — 3 reacties

 1. Nequeren en nequatie zijn juist mooie woorden. Die moet je vooral niet willen vervangen. Ego en Alter daarentegen zijn termen die ik zelf nooit ben tegengekomen in mijn literatuur (soc. psy). Het lijken me residuen uit oude geschriften van bijv. Jung en psycho-analitici.

  Ik vind dat je mooi laat zien dat beledigen niks met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft. Ayaan Hirsi Ali had het in Berlijn over ‘the right to offend’. Ik vond dat ‘offend’ ten onrechte werd vertaald als ‘beledigen’. Ik stel dat beledigen per definitie de intentie tot krenken en/of vernederen bevat. Zonder intentie is er geen belediging. Hooguit kan je de ‘zender’ verwijten geen moeite te hebben gedaan zich voor te stellen dat het beledigend kon/zou overkomen.

  Ben benieuwd naar je tweede deel.

 2. Ego en Alter worden gebruikt door Luhmann in zijn systeemtheorie en duiden de twee partijen (zender en ontvanger) in een begripsmatige communicatievoortgang aan. Ze zijn te prefereren boven zender en ontvanger omdat er mee wordt aangegeven dat het om de betekenis gaat en dus om het begrijpen. Een zender begrijpt meestal niets van wat hij uitzend.

  Het tweede deel zal even op zich laten wachten vrees ik. Maar misschien kan iemand anders het wel schrijven.

 3. Iemand anders? Nee Victor, dat zal je zelf moeten doen, ha.

  Het is wel een lang stuk, maar wat mij betreft niet te lang.