Begint in Dokkum de victorie?
Friese activisten hielden op zaterdag 18 november 2017 drie bussen met ‘kickoutzwartepiet’-demonstranten tegen die op weg waren naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Voor de door de NOS uitgezonden aankomst hadden ze een demonstratievergunning gevraagd en verkregen. Omdat ze door het oponthoud te laat zouden aankomen en er ongeregeldheden gevreesd werden, werd de vergunning ingetrokken en keerden de demonstranten onverrichter zaken naar huis.
In het land werd opgetogen gereageerd op de actie van de Friezen. Op alle sociale media was het een drukte van belang en ging het voornamelijk om adhesiebetuigingen.
Had de demonstratie bij voorbaat geweigerd moeten worden?
In de inmiddels ontstane discussie over het demonstratie recht gaat het om het absolute grondwettelijk recht om te demonstreren versus de opvatting dat een kinderfeest daarvan gevrijwaard dient te blijven. De initiatiefneemster van de actie, Jenny Douwes, maakte burgemeester Waanders al vóór 18 november het verwijt dat ze een vergunning voor de demonstratie had gegeven. Dat is een terecht verwijt. Bij een bestuurlijke beslissing gaat het niet alleen om grondwettelijke rechten, maar ook om een afweging van belangen. Artikel 3.4 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht luidt:
Het bestuursorgaan weegt de rechtstreeks bij het besluit betrokken belangen af, voor zover niet uit een wettelijk voorschrift of uit de aard van de uit te oefenen bevoegdheid een beperking voortvloeit.
De officiële uitleg van artikel 9 van de grondwet luidt:
Iedereen en iedere groep heeft het recht om in het openbaar bij elkaar te komen, bijvoorbeeld voor een vergadering of een betoging of een demonstratie. Maar je mag geen andere wetten of regels overtreden. Ook mag je niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de bevolking. En het mag ook niet gevaarlijk zijn voor het verkeer. En het mag ook niet leiden tot verstoring van de openbare orde.
Artikel 9 bepaalt dat het grondrecht niet absoluut is. Dat wordt nogal eens vergeten. Bijvoorbeeld door cultureel antropoloog Sinan Cankaya (VU) die in de Volkskrant van 21 November 2017 in een larmoyant betoog hooghartig constateert dat het met de grondrechten in racistisch Nederland slecht gesteld is. Er zijn geen grondrechten onthouden aan de demonstranten. De grondwet is gehandhaafd door de verwijzing naar de verwachte verstoring van de openbare orde.
In Friesland en Dokkum broeide er al langer iets rond de demonstratie van de antipieten bij de intocht. Dat had voor burgemeester Waanders de aanleiding kunnen zijn om de demonstratie vooraf te verbieden in plaats van op het allerlaatste moment.
Eigenrichting uitgelokt door de overheid
Het tegenhouden van de bussen door actievoerders was illegaal, daar hoeft geen misverstand over te bestaan. Het was een vorm van eigenrichting. Daar mag echter begrip voor bestaan. De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking wil Zwarte Piet behouden, ziet daar geen racistisch figuur in en is het gedram van de antipieten meer dan zat. Burgemeester Waanders en de NOS, die in haar scenario ongetwijfeld ruimte had opgenomen voor de demonstratie, hebben de fout gemaakt door onkritisch uit te gaan van de belangen van de demonstranten en de onder de bevolking levende gevoelens volstrekt te negeren alsof die er niet toe doen. In dat verband is de actie om de demonstranten tegen te houden te zien als een volksopstand van mensen die vinden dat er geen rekening met ze wordt gehouden. Er heeft een goede belangenafweging ontbroken.
Demonstraties reguleren
Bij allerlei demonstraties in de afgelopen jaren is de overheid behoedzaam te werk gegaan bij het verlenen van vergunningen. Zonder in te grijpen in het grondrecht werd regelmatig bepaald dat demonstraties slechts konden plaats vinden op een specifieke plaats of tijd. De ‘kickoutzwartepiet’-demonstranten kozen voor een plaats en een tijd die hen maximale zichtbaarheid opleverde. Met die keuze had niet mee gegaan hoeven worden. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken in plaats en tijd voor de demonstraties zonder dat daarbij een kinderfeest verstoord wordt. De demonstranten werd echter een prominente plek toebedeeld te midden van ouders en hun kinderen die naar de intocht zouden komen. De demonstranten negeerden bij hun aanvraag dat hun recht de rechten aantast van degenen die een ongestoorde intocht willen meemaken. Een zorgvuldige belangenafweging heeft bij de vergunningverlening ontbroken.
Begint in Dokkum de victorie?
De ‘Dokkumse afffaire’ is van belang omdat die duidelijk maakt dat er een kloof is gegroeid tussen het overgrote deel van de bevolking en het beleid van overheden en media. Daardoor verdwijnt het gevoel dat men door de overheid gerepresenteerd wordt en dat de media in haar opvattingen een spiegel van de samenleving zijn. Op den duur is dat geen houdbare situatie. De verantwoordelijke overheden en media zouden er rekening mee moeten houden dat steeds meer mensen zich niet vertegenwoordigd voelen en eigenrichting vaker zal plaats vinden. De les zou moeten zijn dat de opvattingen van minderheden serieus mogen worden genomen maar vanuit de overheden en media kritisch benaderd worden. Dat is nu onvoldoende het geval.
Waarom zou de minderheid moeten bepalen wat de meerderheid wel of niet mag denken en doen? Lijkt mij een beetje de omgekeerde wereld. En dat geldt niet alleen voor de Zwartepiet-discussie natuurlijk.
Mijnheer Morales. Dringt de betekenis van bovenstaand schrijven van de Hr. Louter niet tot u door klaarblijkelijk? Ik raad u aan, lees het nog een paar keer rustig door. Het onderwerp van dit stuk gaat niet over het recht van een minder of meerderheid. Maar over het feit dat er bepaalde belangen over het hoofd gezien zijn betreft deze demonstratie. Deze over het hoofd ziende belangen hadden gevaarlijk kunnen uitpakken en daar is geen rekening mee gehouden. Het betreft kinderen die daar stonden. De KOZP kan beter in de zomer over de stranden gaan lopen met spandoeken, dan hebben ze een groter bereik. Want zij hoeven de kinderen niet te bereiken, maar de volwassenen immers?
Als Marga Waanders goed had gefunctioneerd was dit allemaal niet nodig geweest. Maar het is de schijterigheid en politieke correctheid waar de linkse brutaliteit misbruik van maakt. Als je die verhoudingen corrigeert ben je een heel eind. De Friezen deden dat en Nederland veerde op. Dat is dus wat moet gebeuren. Niet lullen maar aanpakken.
Helaas is het zo dat naast het recht op demonstraties er uiteraard ook andere rechten zijn, zoals bv. het houden van een kinderfeest zonder verstoring. Snap je?
De analyse die in het stuk gemaakt wordt is feitelijk correct (voor zover ik kan overzien). Maar het consequent volgen van deze ‘doctrine’ zou tot gevolg kunnen hebben dat alleen gedemonstreerd kan worden als er geen ordeverstoring te verwachten valt.
Op het moment dat dat algemeen bekend wordt zal er bij elke demonstratie van een minderheid dus de dreiging van een ordeverstoring boven de markt hangen. Ik schat ik dat Geert Wilders dan niet meer buiten de tweede kamer zal kunnen spreken. En wat te denken van ‘voetbal supporters’die hun steun betuigen aan hun club bij een uitwedstrijd?
Ik denk dat niemand erbij gebaat is dat allemaal te verbieden omdat er ‘ordeverstoringen’ dreigen.
Ik vind dat dhr. P. Louter dit uitstekend heeft verwoord. De in Dokkum getrokken streep is hard nodig voor een constructieve discussie over de wijze waarop we elkaar de ruimte laten. Op deze plek ook petje af voor de manier waarop op de later alsnog gehouden demonstratie is gereageerd.
Geweldig een stuk naar mijn hart …mooi verwoord
“Henk Slot op 2017/12/05 om 09:38 schreef:”
.
ik ga voor 99% mee met uw reactie.
de 1% die ik niet mee ga is voor het feit dat de demonstratie NIET persee gelijktijdig met het sinterklaasfeest hoeft plaats te vinden.
DAT had die pvda burgemeester in haar besluit moeten mee nemen !
de demonstratie had dus ook een dag eerder of later kunnen plaats vinden zonder het verzieken van andermans kinderfeest…
Henk Slot
Het belang van de actievoerders van KOZP was om onderdeel te worden van de uitzending van de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Dat is niet gelukt. Het belang van ouders met jongere kinderen is daarbij gebaat. De ‘ordeverstoring’ waar als noodgreep gebruik van is gemaakt, is niet mijn punt.
In mijn artikel wijs ik op de ontbrekende belangenafweging die de burgemeester had moeten maken. Demonstreren is geen absoluut recht, zoals de demonstranten en hun bijvallers wel beweren. Het recht van de een moet altijd afgewogen worden tegen de rechten van de ander. Dat is een goede bestuurlijke praktijk en er is zelfs een wet voor.
Wie zich volgend jaar tegen de demonstratie wil verzetten doet er goed aan om bezwaar te maken tegen de vergunningverlening en het zou mooi zijn dat dit tot in hoogste instantie wordt beoordeeld.
Verder ben ik benieuw of in het NOS-draaiboek dat aan de gemeente is voorgelegd al rekening werd gehouden met een demonstratie. Een paar Dokkummers zouden een WOB-verzoek moeten indienen om dat draaiboek op te vragen.
Alle KOZP demonstranten waren allemaal betaalde demonstranten, kun je dan nog wel spreken over het recht van te mogen demonstreren. Want hierdoor wordt doelbewust het demonstratie recht misbruikt, om willens en wetens de oude geschiedenis van het traditionele Nederlandse Sinter Klaas feest in een kwaadaardig daglicht te plaatsen. Hiermee laat de KOPZ demonstranten merken, dat zij zelf niet eens meer de werkelijke geschiedenis kennen en laten zich betalen om te demonstreren tegen het traditionele Nederlandse Sinter Klaas feest. Waardoor zij doel bewust Artikel 1 van de grondwet schenden, wat een strafbaar feit is.
“Een paar Dokkummers zouden een WOB-verzoek moeten indienen om dat draaiboek op te vragen.”
.
ben bang dat dat wob verzoek dan een heleboel zwart gemarkeerde zinnen zal bevatten….
Rob v h
Welke aanwijzingen zijn er dat de demonstranten betaald werden?
Ja, ik meen ook gehoord te hebben dat de kozp demonstratie afgelopen zomer al is afgesproken en doorgenomen met waanders, en dat ze vlak voor 18 nov pas bekend maakten dat er een demonstratie zou zijn. Ik geloof het meteen, volgens mij vond waanders het heerlijk om zo in de belangstelling te staan.
————————————–
Maar aan de andere kant; het heeft wel veel publiciteit voor dokkum opgeleverd! En daar gaat het allemaal om tegenwoordig, of niet?
Begint in Dokkum de victorie? Het antwoord is zonder meer JA! ZEKER WETEN! Wij mogen van geluk spreken dat dit jaar werd de intocht van Sinterklaas in Dokkum gehouden. De ‘Kickoutzwartepiet’ activisten dachten dat zij met een stelletje ‘Tata’s uit het noorden’ te maken hebben: een leuke uitdrukking van de flogger Ismail Ilgun uit Zaandam. Zij hadden zich mooi vergist! En ik neem ze dat niet kwalijk. De meeste activisten komen uit de Randstad. Net als de meeste Nederlanders kennen ze de Friezen niet. Nu hadden zij – en de rest van Nederland – een uitgelezen kans ze te leren kennen. De Friezen zijn prima mensen, maar geen schijtlaarzen of bange hangdrollen. Ze laten NIEMAND hen de les leren en zeker niet hoe zij en hun kinderen Sinterklaas moeten vieren. In Friesland Zwarte Piet is zwart …. Punt uit. Zij lieten de schreeuwlelijken van buitenaf niet het feest voor hen kinderen verpesten. Ik hoop van harte dat volgend jaar de intocht van Sinterklaas zal in Harlingen plaatshebben. Daar zouden de activisten hun hart kunnen ophalen ..EN WIJ OOK!
Beste mijnheer Linde, niet om afbreuk te doen aan het stuk van de heer Louter, met wie ik het doorgaans eens ben, maar de belangendiscussie is niet meer dan een politiek correcte manier om uiteindelijk hetzelfde te zeggen als ik. Minderheid, meerderheid of belangengroep, rest van Nederland…
En op het strand zijn ook kinderen.
Ricky Morales. Zeker, op het strand zijn ook kinderen. Maar geen Sint feest, begrijpt u? Dat ligt toch een tikkie anders dan.
Oh echt? Hoe denkt u dat ouders reageren als er op het strand, waar het wemelt van de kleine kinderen in de ik-geloof-in-sint-en-piet leeftijd, een demonstratie plaatsvindt tegen zwarte piet? En het zal niet op een verlaten achteraf strandje zijn want voor effect heb je publiek nodig. Ik denk dat de demonstranten maar beter een zwemvestje kunnen dragen, want het water is waarschijnlijk de enige plek waar ze veilig zijn voor boze ouders. Stel je eens voor, biertje, roseetje, zonnetje, kleine kindjes,anti-zwartepiet demonstratie… Hoef je niet voor te kunnen rekenen. Ok, misschien dat het in de regressief linkse Randstad misschien wat minder escaleert, maar de escalatie is juist wat de zeurpieten willen. Gewoon géén demonstraties tegen zwarte piet zou beter zijn. Voor iedereen. Een grote verspilling van tijd en energie. Er zijn belangrijkere zaken om tegen te demonstreren. Lees de andere blogs maar…