Reacties

Korte geschiedenis van de computer — 5 reacties

 1. Avatar van Selma
  De 2e vader van de computer (ik vrees dat er geen moeders zijn)

  Al was ze er nog niet in de jaren ’40,
  maar later was iemand als Susan Kare toch niet te onderschatten…

  Overigens heeft mijn Spectrumpje uit 1981 een ereplaats in mijn boekenkast,
  net als mijn eerste Toshiba-laptop uit 1985 (die toen 2600 gulden kostte..)

 2. Avatar van Egbert Bömers
  Interessant onderwerp. Elektronica heeft al heel lang mijn belangstelling. E. heeft de wereld veranderd.

  Je schrijft: "De 1e computers zijn ontwikkeld rond de 2e WO hoewel het theoretisch fundament ervoor al in de 30er jaren werd gelegd door de beschrijving van de zg Turing Machine door hoe kan het anders : Turing."
  Gedeeltelijk waar. Maar je doet George Boole, die leefde van 1815 tot 1864, groot onrecht aan door hem in dit verband niet te noemen.
  Nu ga ik rustig de rest doorlezen.

 3. Avatar van Egbert Bömers
  Beste Victor,
  In de tweede alinea staat: "Breng de inhoud van register A (een bepaalde plek in het werkgeheugen) over naar plek B. "

  Ik heb echter geleerd dat registers zich bevinden in de microprocessor, de chip die het ‘hart’ vormt van de computer.
  Dus niét in het werkgeheugen. Hoe zit dat?

  @Selma
  Midden jaren tachtig had ik verschillende Atari’s. Een harde schijf voor de Atari-ST kostte me rond 1989 zo’n 1000 gulden. Hij had een geheugentje van 20 megabyte…

 4. Avatar van Victor Onrust
  @Selma. De naam Susan Kare zegt me helaas niets. Welke bijdrage heeft zij geleverd? Ik heb helaas mijn Osborne ergens eind 80er jaren verkocht. Heb nog wel een rekenmachine van eind 70er jaren in mijn minimuseum. In mijn verhaal ontbreken ook namen van belangrijke (PC-)ontwikkelaars als Ratliff (dBase), Carr (Framework, het beste geïntegreerde pakket ooit), Gates (MS-DOS, Basic), Kildall (CP/M) e.v.a.. Ook daar zitten weinig vrouwen tussen vrees ik.

  De afgebeelde Osborne kostte met epson printer en los scherm iets van fl 10.000 in 1984. Daarbij dan dBaseII, Visicalc, Wordstar.

  @Egbert: Boole is in de eerste plaats wiskundige (logica). Als je Boole noemt zou je er nog veel meer moeten noemen. Het fundamentele van de procedurele aanpak lijkt mij toch het belangrijkste.

  Voor bovengenoemde inleiding is de precieze plaats van de registers niet heel erg belangrijk. Dat is een heel apart verhaal met aparte instructies om waarden uit het werkgeheugen of van de harde schijf te halen en in een register te zetten. Waarbij ook nog allerlei caching een rol speelt. Zeer ingewikkeld.

  @Robbie: dank, groet.