Coup Europa
Ik betrap mij er de laatste tijd vaker op dat ik mij serieus afvraag wat ik zou doen als een groep Europese generaals een coup zou plegen. Ik merk dat ik me daarbij wel iets moois kan voorstellen. Ook iets lelijks trouwens. Ik ben overtuigd van de noodzaak van een federatief Europa met een echte regering en een echt parlement. Dat in één taal vergadert (ik vrees Engels). Met een eigen leger en buitenlandse politiek. Maar ook met lidstaten die een maximum aan eigen vrijheid behouden.
Daar zullen wat mij betreft niet meteen alle landen volwaardig deel van uit maken die nu lid zijn. Misschien zullen ook sommige grote landen gesplitst deelnemen en kleinere samengevoegd. Zodat Schotland en Beieren zelfstandig lid zijn en Luxemburg niet. Zoals het nu voortmoddert zie ik het niet gebeuren. Wellicht zou het een beetje opschieten als Denemarken, Nederland, Vlaanderen en Luxemburg zich bij de Bondsrepubliek zouden aansluiten. Maar dan nog.
Verder dromend probeer ik mij een wat concreter scenario voor te stellen. Allereerst zullen er één of meer aansprekende personen naar voren moeten treden die de zaak trekken. Ik kan nu alleen Rasmussen verzinnen. Die zit daarvoor ook al in een handige positie. Daarnaast zal er meteen een overgangsprogramma gepubliceerd moeten worden naar een nieuwe democratische toestand. Daarvoor zal ongeveer twee jaar nodig zijn. Er zullen eisen gesteld moeten worden aan de deelnemende staten. Zodat bijvoorbeeld een figuur zoals nu in Italië niet tot de mogelijkheid behoort. De aparte aanduiding van "Euro" in het Grieks verdwijnt uiteraard onmiddellijk van onze biljetten. Belangrijker is het tot stand brengen van een Europese grondwet. Verkiezingen voor een constituerend Europees parlement kunnen direct worden uitgeschreven.
Van welke landen zullen de legers een dergelijke coup moeten steunen? En hoe zullen landen waarvan de legers niet meedoen zich opstellen? Frankrijk en Duitsland lijken mij in ieder geval noodzakelijk. En misschien ook wel voldoende. Als Engeland niet meedoet zal dat waarschijnlijk ook het einde van het lidmaatschap betekenen.
Hoe zal de coup er in de praktijk uitzien? Ik mag hopen dat er geen tanks door de straten van Brussel hoeven te rollen. Ik denk eigenlijk dat er helemaal geen wapens aan te pas hoeven te komen. Op een dag dat de Europese regeringsleiders weer eens een onderonsje in Brussel hebben maakt Rasmussen daar zijn opwachting en verzoekt de heren vriendelijk naar huis te gaan met bovengenoemde boodschap. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat, indien er meteen een uitzicht op een democratie geboden wordt er op grote schaal gevechten al of niet met of tussen legers zullen uitbreken. Ik vermoed dat er nog wel meer mensen zijn die een zeker enthousiasme kunnen opbrengen.
Een vredevolle coupe met alleen wapenvertoon ( bijvoorbeeld een parade) en geen wapengekletter. Dat zou mooi zijn, zeg ik als mede- enthousiasteling:))
Van zo’n coupe kan ik ook wel eens dromen.
We zouden er uiteindelijk niet slechter van worden.
Maar laten we realistisch blijven. We zijn er niet klaar voor. Dan kan op zo’n coupe alleen maar een totalitair regime volgen en dat zie ik rasmussen nog niet trekken 🙂
Ik kan me ergeren aan bijvoorbeeld Ierland dat een sterker Europa afwees en nu het genade nodig heeft ineens omarmt.
Daar ligt ook de sleutel. We hebben een figuur nodig die duidelijk kan maken hoe zeer supra-nationale belangen in ons voordeel zijn.
Een generaal pleegt geen ‘coupe’ maar een ‘coup’!
Een staatsgreep leidt tot dictatuur, het lijkt mij ondenkbaar dat Rasmussen daar voorstander
van zou zijn, maar wat meer voortvarendheid in het uitbouwen van de Europese Unie vind ik wel gewenst in ons aller supranationaal belang.
Victor Onrust lijkt nu wel het verschil tussen een ‘coup’ en een ‘coupe’ begrepen te hebben.
Smokey vindt een ‘coupe’ mooi en Peter Louter droomt toch liever van een ‘coupe’.
@Peter, Jos. Waarom zou op een coup een dictatuur moeten volgen ? Zou er geen democratische coup mogelijk zijn ? Wordt Europa nu niet gegijzeld door een vorm van ondoorzichtige ambtelijke dictatuur?
Maar misschien zijn er ook nog andere mechanismen waarmee een dergelijke omwenteling kan worden bewerkstelligt. Het is niet goed denkbaar maar als Obama nou eens zou zeggen: "Ik heb er genoeg van met allemaal aparte landjes om de tafel te zitten zorg eerst maar eens dat jullie je zaakjes op orde hebben." Wat zou er dan gebeuren ?
Jos: zit je nu in Hangzhou of gewoon in Eindhoven?
@Victor:
Ik zit nu ‘gewoon’ in Hangzhou, anders had ik die toevoeging niet gebruikt!
De term ‘coup’ lijkt mij in dit verband niet erg geschikt, het roept (althans bij mij) dictatoriale
associaties op. Denk aan Franco, Videla, Pinochet en nog vele anderen.
Het verdrag van Lissabon vind ik een stap in de goeie richting, zonder eenheid blijven we nergens
tussen de grootmachten U.S. en China, straks ook nog India en Brazilië.
Ik ben dan ook voorstander van een federaal Europa, met grondwet en Europees gekozen parlement.
Als de vorderingen zo langzaam en moeizaam blijven, met dwarsliggers zoals V.Klaus, vissen we straks achter het net!
Ik lees dit blog als een parodie. Want er is, wat mij betreft, wel degelijk iets aan het gebeuren dat als een coup mag worden uitgelegd. En deze is inderdaad gaande zonder wapengekletter, maar de gevolgen ervan zijn gelijk aan die van een conventionele (dus mèt wapengekletter en generaals) coup.
De coup wordt dit keer niet gepleegd door generaals, maar door politici die zich verheven voelen boven het volk. Zij hebben besloten dat het van moed getuigt om impopulaire maatregelen te nemen, in de overtuiging dat die het volk op de lange duur ten goede komen. Balkenende is hèt voorbeeld van dat type politicus.
Maar ik zeg: We worden erin geluisd.
Een federatie tussen allerlei volkeren die elkaar in het verleden om redenen hebben bevochten en nog steeds op cruciale punten elkaar niet liggen, is vragen om nieuwe moeilijkheden. De afgelopen halve eeuw wisten we de vrede tussen die volkeren te bewaren door elkaars landsgrenzen te erkennen. Dat wordt nu onderuit gehaald.
@PeterV: Haal je in je commentaar niet de landelijke politiek en Europa door elkaar ? Want dat met die impopulaire maatregelen lijkt me meer iets dat landelijke politici (moeten) doen (en niet alleen in NL). Op Europees niveau is er niet zo veel aan de hand.
Volgens mij werd de vrede bevordert door Europese ontwikkelingen waarbij de landsgrenzen minder belangrijk werden. Deze ontwikkeling wordt bedreigd door de stagnatie in die ontwikkeling, die weer (onder andere) veroorzaakt wordt door de toelating van allerlei minder goed passende landen.
Nee wat mij betreft is er geen sprake van een parodie maar meer van een triest collectief falen van ons "leiderschap". Hier is van toepassing: If we do not hang together, we shall surely hang separately. (zie Jos hierboven).
@Jos: Ik zie niet hoe het ooit tot een eenheid kan komen als we dit aan de vertegenwoordigers van de landen overlaten. Geen één is er in staat om over de eigen schaduw van het landsbelang heen te springen.
Verder: Lissabon is een monstrum, zeker na alle concessies die er nog achteraan geplakt zijn.
‘Verder dromend …’, zo schrijf je ergens middenin. En ook de rest van het blog verwoordt volgens mij in behoorlijke mate wat een hele hoop politici heimelijk dagdromen in hun eigen bedje, vlak voor het echte slapengaan. Het zijn die dromen van die politici die uiteindelijk geleid hebben tot deze geweldloze coup. Zo zie ik het. Zo zie jij het ook, dacht ik, en ik vermoedde een parodie. Maar het ziet er nu naar uit dat je die dromen met hen deelt. Interessant.
Volgens mij werd de vrede door allerlei zaken bevorderd en een van de belangrijkste zaken waren inderdaad de landsgrenzen. Maar dan m.i. niet zozeer dat die minder belangrijk werden, maar juist belangrijker, in de zin dat ze eindelijk over en weer erkend werden. Door nu net te gaan doen of die grenzen niet meer bestaan, worden natuurlijke barriëres tussen elkaar niet goed verdragende bevolkingsgroepen weggehaald en kan de boel wederom gaan losbarsten. Dàt is mijn grote zorg en dààrom ben ik er ongelukkig mee. Als de meerderheden van de diverse volkeren nou JA hadden gezegd, dan was er een goed fundament. Maar de dromende politici hebben voor de volksmassa’s bedacht wat goed voor hen is. Goede bedoelingen , maar het kan heel kwalijk uitpakken..