Reacties

De publieke functie van de Volkskrant. — 5 reacties

 1. Avatar van Ruud Zweistra
  Van elders:

  Aad Verbaast / 18-12-2008 13:12
  @Ruud Zweistra en @Jan Bouma:

  Misschien een aardige suggestie om de Volkskrant en/of de NC, en of Trouw etc. zover te krijgen om naar voorbeeld van de serie
  "Naema Tahir vs Andreas Kinneging" een feuilleton te publiceren over beider bewegingen.
  Lijkt me een zeer boeiende polemiek te worden.

  En beter dan degene die ik hierboven aanhaalde, en nogal slaapverwekkend vond.

  En verder een oude wet uit de marketing: het maakt niet uit hoe je in het nieuws komt: als je er maar in komt.

  Geen dank voor dit briljante advies. Ik ben altijd bereid iemand te helpen! :-))

  Ruud Zweistra / 18-12-2008 16:16
  @Aad,
  Dank voor je advies. Gelukkig zeg je er meteen zelf bij dat het briljant is, hetgeen de kans op verwezelijking terugbrengt tot een reele waarde: oneindig klein.

  De allereerste voorwaarde voor een plaatsje in de krant is namelijk niet wát je zegt, maar wíe het zegt. Je kunt nog zo waffelen, als je BN’er bent is het OK.

  Aad Verbaast / 18-12-2008 16:19
  @Ruud: ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat je in deze hebt laten zien dat je tot realistisch denken zeker in staat bent! Eens met je haarscherpe analyse!
  Dan rest nog slechts één ding: BN-er worden.
  Al weer zo’n briljant idee van me! :-))

  Ruud Zweistra / 18-12-2008 16:27
  @Aad,
  En dan was ik ook nog vergeten dat de tweede eis is dat je het mooi zegt …

 2. Avatar van VolkskrantWatch
  "En dat daarbij niet in de eerste plaats gekeken wordt naar wie het zegt maar naar wat er gezegd wordt."

  Dat is recht uit mijn hart gegrepen.

  Anderzijds ben ik tegen overheidssubsidie aan nieuwsmedia. De staatspropaganda in de kranten is al hemelschreiend, dat hoeft niet meer te worden. Geen CDA Handelsblad, PvdA Bode, of Regeringscourant. Tevens heb ik geen zin om daar geheel onvrijwillig voor op te moeten draaien – want zo gaat dat met subsidies.

  Kranten zijn gewoon bedrijven, tenminste hun uitgevers. Die waren in 2001 al gewaarschuwd dat het fout zou gaan. Blijkbaar zijn het geen gezonde bedrijven?

  Sterker nog, ik ben van mening dat kranten en hun journalisten luie donders zijn. Blader je de krant door, dan meen ik dat ongeveer 80& overschrijfwerk is. Gedeeltelijk kant-en-klare berichten van persbureau’s, gedeeltelijk uit grote Amerikaanse kranten, en gedeeltelijk persberichten van overheid en derden. Misschien wordt er nog een telefoontje over gepleegd, of twee, maar dat is het dan.

 3. Avatar van peter louter
  Bijna gemist.
  Geen risicoloos blog, want je kunt hierbij snel veroordeeld worden.

  Wel een terecht blog. DE VK maakt zich schuldig aan ‘deskundigheidsmacht’. Vier weken VK lezen is voldoende om te zien dat zonder bekende naan, titel en/of instituut de kans op plaatsing van een artikel nagenoeg nihil is.
  Alsof daarbuiten geen zinnige dingen worden geschreven. Bovendien is niet alles wat VK plaatst even zinnig.
  Alleen al uit oogpunt van klantenbinding zou VK de kans voor lezersbidragen moeten vergroten. Maar de echte reden is natuurlijk dat ze naar kwaliteit en relevantie moeten kijken. De redactie zou dus alle materiaal anoniem aangeleverd moeten krijgen.

 4. Avatar van victor onrust
  (1) Ik heb via redactie@v… een mail aan directie en hoofdredacteur gestuurd om ze op deze open brief te attenderen. Verwacht er weinig van. Misschien heeft een van jullie nog een handig mailadres ? (graag achterom)

  @VW. Ik kan je weerzin niet helemaal volgen. Het tekort van de media is niet zozeer gelegen in de staatspropaganda maar in een te grote aandacht voor de waan van de dag en een te geringe eigen onderzoekscapaciteit. Dat geldt in de eerste plaats voor de omroepen. Eigenlijk zouden er op alle politieke terreinen Peter R de Vries achtige inspanningen moeten worden geleverd. De publieke functie van de pers(/media) is zeer belangrijk. Ik zie niet hoe die uit vrijwillige of commerciële bijdragen voldoende kan worden gefinancierd.

  @Peter. Je zult het risico even moeten toelichten. Ik neem aan dat je doelt op het afdoen als querulant en niet op een verwijdering van dit blog.

 5. Avatar van VolkskrantWatch
  Victor, de waan van de dag verslaan maakt intrinsiek deel uit van staatspropaganda. Voor het doordrukken van onpopulair beleid bijvoorbeeld. Het is makkelijker om iets door te voeren bij de waan van de dag, dan dat het terug te draaien is, wanneer de waan een waan blijkt te zijn. Daarom bestaat bijv. Geert Wilders nog in het parlement. Als hij niet te gebruiken zou zijn zat hij daar allang niet meer.