Reacties

Consensusfrustratiecratie — 5 reacties

 1. Avatar van Martijn
  Een nobel en zinvol streven. Waar kan ik mij aanmenden.

 2. Avatar van Aad Verbaast
  Ik sluit me aan bij Martijn: een mooi streven.
  Maar als ik links en rechts de ‘discussies’ zie in ‘de blogwereld’ heb ik nog weining (en eigenlijk) voorbeelden gezien waarbij discussies (als ze er al zijn) tot iets heeft geleid..
  Is misschien ok niet het geschikte medium er voor. Uitwisseling van gedachten wel, maar tot iets komen.. daar is het te fragmentarisch voor denk ik.

 3. Avatar van a.j.cornelese
  Wat een reputatiesysteem is ontgaat mij.
  Het uitwisselen van meningen hoeft niet perse te leiden tot "discussie". Het kan meer dan voldoende zijn om een eigen standpunt voor anderen beschikbaar te maken zodat die wel/niet er iets mee kunnen. Wil men mijn mening lezen dan zal men dat zeker doen , zoals ik mij ook orienteer bij anderen.
  Ga vooral af op je eigen meningsvorming en leun niet teveel op andere "gezaghebbende en gelezen auteurs" die meestal ook maar broodschrijvers zijn. In dat geval krijg je ook geen "door de media verdund bewustzijntje".

 4. Avatar van victor onrust
  @Martijn: Ik zal iets "achterom sturen"

  @Aad: Inderdaad Aad, hoeveel zinnigs er ook staat: het leidt bijna nooit tot iets. Maar dat geldt ook voor de meeste opiniestukken in de papieren krant van een halve pagina of meer. Je zou misschien kunnen denken dat het jarenlange schrijven van Martin Sommer over de toestand in het onderwijs een van de "oorzaken" van de enquete daarover was. Dan nog moet je constateren dat het effect daarvan minimaal is. Dat komt niet alleen door de "taaie praktijk" maar vooral doordat wat "men wil" niet consistent gebundeld wordt tot een kracht. Voorheen had politieke ideologie zo’n bundelende werking. Het probleem is dat het nergens meer plaatsvindt. Niet alleen niet in de blogosfeer maar helemaal nergens. Ook niet binnen een politieke partij (voor wie wel eens het amenderen van een verkiezingsprogramma van dicht bij heeft meegemaakt.)

  @ajc: Reputatie-systeem: zie mijn vorige twee blogs en anders Google. De beschrijving van jouw werkwijze geeft vrij goed aan hoe het niet moet. Niemand kan iets met het standpunt van een ander behalve "kennisnemen van". Maar dat is onvoldoende. Het gaat om bundeling, instemming, consensus (na discussie natuurlijk). Je diskwalificatie van "gezaghebbende auteurs" is koren op de molen van het verdunningsproces. Laat de kakofonie nog wat groter worden en maai vooral af wat er bovenuit steekt.

  Dat wil niet zeggen dat je niet kritisch moet blijven lezen.

 5. Avatar van knaapje met knapzak
  Op dit blog zie ik het niet gebeuren. Zie hoe het nu gaat. Ik bemoei me er zo min mogelijk mee.