Reacties

Meningen tellen — 17 reacties

  1. Avatar van Ina Dijstelberge
    Ja laat de markt z’n werk doen, dat schiet lekker op.

    Wat heeft mij dit gekost, betaal ik per teken of per woord?

  2. Avatar van Beus
    Een spel dat het overdenken waard is.
    Ooit heb ik iets soortgelijks geopperd, maar dat was lang geleden op de eerste bloggersbijeenkomst.

  3. Avatar van Victor Onrust
    @Ina: maak het maar belachelijk. Ben je dan zo tevreden met de huidige situatie ? Of vind je dat "de regering" altijd maar alles op moet lossen.

  4. Avatar van Frans Muthert
    Kom op met je uitwerking, Victor.
    Iedere constructieve bijdrage aan verbetering van het blog moet serieus bekeken worden.
    Ik ben benieuwd.
    Is het een simpel systeem? Want ook daar staat of valt zo’n voorstel namelijk mee.

  5. Avatar van Jos Goedmakers
    @ Victor: Ina maakt het niet belachelijk. Het is gewoon waar. Bovendien: er wordt inderdaad teveel gezwetst op het blog, teveel woorden, die ‘van buiten’ -Mediaparkbewoners, redacties van een aantal Wegenerkranten- weinig waardering oogsten (en geloof me, dat is nog zacht uitgedrukt!).
    Kort, krachtig en beeldend. Dat is wat men -de kritische lezer die hier niet blogt- in verreweg de meeste gevallen wil. Zijn we ook meteen van het gezwets en ook deze oeverloze discussie af.
    Reactie is geredigeerd

  6. Avatar van Victor Onrust
    @Frans: Mijn http://www.volkskrantblog.nl/bericht/108674 was wat meer uitgewerkt. Het heeft weinig zin daar verder energie in te steken als de wil er niet is. Het realiseren van zo een systeem is geen technisch hoogstandje maar het zal wel enige moeite en aandacht kosten. Het gebruik er van is wel vrij eenvoudig. Er zijn elementen van zelfmoderatie te vinden op diverse fora en blogs. Maar ik heb er nog geen aangetroffen dat een echt goed resultaat oplevert. Op tweakers.net hebben ze een vrij goed werkend systeem voor reacties op nieuwberichten

    @Jos: Mijn vingers jeuken om een reactie van iemand die met zijn halfbakken mening bevestigt niet te kunnen lezen wat er staat (zowel bij Ina als bij mij) te verwijderen. (Zie dat je je reactie inmiddels iets samenhangender hebt gemaakt)

    Reactie is geredigeerd

  7. Avatar van Victor Onrust
    @jos(2): Het aardige van het VK blog zou kunnen zijn dat er soms iets van discussie en meningsvorming plaatsvindt. Dat aspect vind ik aantrekkelijk. Of passieve leesconsumenten aan hun trekken komen vind ik daaraan ondergeschikt. Er wordt genoeg leesvoer geschreven. De wereld op een A4-tje graag.

  8. Avatar van Ina Dijstelberge
    Beste Victor, het was niet de bedoeling je bijdrage belachelijk te maken. Mijn laatste opmerking moet je zeker met een kwinkslag lezen

    En ik blijf van mening dat jouw marktwerkingsmechanisme, gebaseert op schaarste geen goede oplossing is voor de problemen die jij signaleert.

    Je hebt genoeg middelen voor (zelf) moderatie, hoeveel en wat iemand publiceert moet niet beperkt worden door een spelregelsysteem bovenop de gebruikersvoorwaarden de plaatsen.

    Mijn probleem ligt bij de willekeur van wat jij de regering noemt. Ik heb in mijn twee bijdrage van vorige week hier aandacht aanbesteed, daarin heb ik ook op de verantwoordelijkheid van de blogger zelf gewezen.

  9. Avatar van Jos Goedmakers
    @ Victor: (Ina zat er ineens tussen ;-))
    Bel Hans Laroes (NOS) en/of Harm Taselaar (RTL) maar eens. Vandaag zijn ze er tot 21.00u. Je zou verwachten dat juist zij…maar nee, niet dus.
    Het Volkskrantblog moet geen meningsvormende kliek worden waarvoor buitenstaanders geen of weinig begrip hebben.
    Gelukkig stel je zelf al dat er al genoeg leesvoer wordt geschreven. Er gloort hoop…
    Reactie is geredigeerd

  10. Avatar van peter louter
    Aardig idee voor een experimentje van bijvoorbeeld een maand. Iedereen begint met 100 virtuele VK’s (Virtuele Kronen).

    Maar hoe voorkom je fraude en corruptie. Er schijnt al met aanbevelingen te worden geknoeid

  11. Avatar van Helena
    Ik heb je vorige stuk over dit onderwerp ook even gelezen. Ben het in ieder geval met je eens dat er dingen moeten veranderen.
    Ik heb laatst nog iets bedacht:
    bijvoorbeeld dat mensen per dag maar een paar stukjes mogen aanbevelen voor de voorpagina en niet steeds dezelfde mensen moeten aanbevelen.
    Maar hoe zou dat in de praktijk uitgevoerd kunnen worden?

  12. Avatar van alib
    Binnen deze uitgangspunten moet dan verder gekeken worden naar een speciale rol en eindverantwoordelijkheid van de redactie. Die zou zich meer bezig moeten houden met de regels van het spel en minder met de inhoud.
    Volgens mij is dat precies wat de redactie tegenwoordig (het laatste jaar) ook probeert te doen. Afgezien van allerlei zaken waarover bloggers nooit en te nimmer een eensgezinde mening zullen hebben (het aanbeveligssysteem bv), niemand kan er onderuit dat de redactie zich niet met de inhoud bemoeit, wel met de vorm waarin die inhoud is gegoten (beledigingen, privacy-gevoelige informatie etc).

    Moderatie is nooit een oplossing voor een blog dat open wil zijn.

  13. Avatar van 100_woorden
    Je signaleert een probleem:

    Op gezette tijden breekt weer eens de pleuris uit in VK-blogland. Als een stel krijsende apen zit men elkaar in de haren. Waarna er weer door anderen tranen geplengd worden over deze verschrikkelijke toestanden.

    En zet de kaders van een oplossing neer

    Er moet een systeem van zelfmoderatie komen met de volgende uitgangspunten:
    1. Iets zeggen, ook het geven van een aanbeveling,moet iets kosten, al is het maar symbolisch.
    2. Waardering moet een (budgettaire) beloning opleveren.
    3. Afkeuring moet mogelijk zijn, maar moet ook een risico voor degene die afkeurt inhouden.
    4. Afkeuring moet degene die dat betreft iets kosten.

    De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of de oplossing het probleem wegneemt of minimaal verkleint.
    De tweede is of je oplossing geen nieuwe problemen creëert die erger zijn dan het probleem dat je tracht op te lossen.

    Enige overdenkingen:
    1. Als “iets zeggen” de reageerder alleen symbolisch iets kost (punten) zal dat de krijsende apen een zorg zijn. Als het echt iets kost (geld?) ontneem je de mensen die het niet kunnen missen de kans om hier te bloggen
    2. Als waardering beloning oplevert, wordt er niet meer gewaardeerd om kwaliteit te erkennen, maar om de beloning te innen. De krijsende apen zal het een zorg zijn.
    3. Als afkeuren een risico inhoudt (welk risico?), kweek je een vijver vol bange jaknikkers die risico’s vermijden. Boven die vijver hangen de krijsende apen die zich niet bekommeren om risico’s. Wie buiten de poort wordt gezet, kiest een ander masker en loopt met een schone lei weer naar binnen.
    4. Als afkeuring degene die het betreft (de afgekeurde?) iets kost, is dat koren op de molen van de krijsende apen. Ik keur jou af en jij mag op de blaren zitten.

    Het heeft er dus alle schijn van dat de oplossing weinig verandert aan het probleem terwijl het wel nieuwe problemen creëert.

  14. Avatar van Starry Night
    Een systeem van afkeuren bevalt mij niet. Ik ga ervan uit dat iedereen hier zijn best doet en het vooral ook voor de lol doet. Als er dan een of andere chagrijn met een afkeuring komt dan is de lol er snel af. Of neem ik het te letterlijk?

    Wel kan ik iets met: Zodra men een beperkt budget heeft om mee te schrijven, reageren, aan te bevelen of af te keuren zal men er wel iets beter bij stil staan wat men doet. Hoe krap of ruim het budget is zal met enig experimenteren vastgesteld moeten worden.

    Maar zelf zie ik dat dan meer als een maximum aantal aanbevelingen kunnen doen binnen 24 uur of zo. Alleen… wat een administratie. Ik zie me al bloggen. "Hm, dit is een goeie, ik denk dat ik die ga aanbevelen. Even noteren en verder lezen. Kijken of er ergens nog een betere staat. En dan een top 10 lijstje maken: vandaag zijn de gelukkigen…."

    Nee, dit werkt dus niet. Maar is ook wellicht totaal niet wat jij voor ogen had.
    Reactie is geredigeerd

  15. Avatar van Victor Onrust
    Of je moet kunnen afkeuren is inderdaad een kwestie waar nog over gediscussieerd kan worden. Voor Blogs misschien niet. Maar voor reacties wel zou ik zeggen. Dat werkt vrij aardig op tweaker.net. Ik zie meer in maand of weekbudgetten en je hoeft niets zelf bij te houden want ik ga er van uit dat bij het "U bent ingelogd" alle relevante getallen staan: Hoeveel budget voor hoeveel dagen enzovoorts. Voor telwerk hebben we computers tenslotte.

  16. Avatar van Starry Night
    Hoe dan ook denk je er constructief over na, in plaats van slechts boos te blazen. En onzinnig zijn je ideeën zeker niet.