Reacties

Ratio is een mannending (9) — 2 reacties

  1. Opnieuw weer mijn complimenten.

    Maar ook een opmerking.

    Om mensen te laten samenwerken is het noodzakelijk dat zij hun werk op elkaar afstemmen. Dat kan door een hierachische structuur met een duidelijke baas en eventueel dwangmiddelen (de romeine met hun centurion en decimeren), maar in de kennismaatschappij is motiveren en begrip voor elkaar belangrijker.

    “EQ” helpt daar bij.

    Verder is het om grote groepen mensen te mobiliseren nodig dat leiderschap wordt uitgestraald. Dat is ook een vorm van EQ. Overigens kan die EQ ook worden misbruikt (demagogie) en moet die ook nog gekoppeld zijn aan normbesef.

    Kortom, EQ is wel van belang!

  2. @Philip Om te beginnen dank voor je herhaalde compliment. Ik hoop dat dat betekent dat je anderen attendeert op dit stuk, het liefst met een korte eigen observatie.

    Wat betreft de kennismaatschappij heb je gelijk, maar die maatschappij is beperkt tot serieuze IT ontwikkeling, research, en andere functies die een zelfstandig nadenken vereisen. Een kleine groep die eerder krimpt dan groeit, omdat in veel situaties zelf nadenken steeds minder noodzakelijk is en minder op prijs gesteld wordt. Bovendien is motivatie en begrip een persoonlijke relatie van wederzijds vertrouwen die ook steeds minder voorkomt en wereldwijd moeilijk te realiseren is. EQ in de vorm van het kundig manipuleren van de ondergeschikte is ook niet je dat. Gevallen als Arib, Wiersma en Mattijs van Nieuwkerk tonen aan dat daarmee leiding geven in de zin van zeggen wat er wanneer moet gebeuren en ondergeschikten daarvoor verantwoordelijk stellen niet meer mogelijk is. Verder wordt er steeds meer zelfstandigheid beperkt door protocollen en standaard procedures, bijvoorbeeld in de verpleging. Een interessant boek over moderne management technieken van het kapitaal is Willing Slaves of Capital: Spinoza and Marx on Desire

    EQ gaat om direct persoonlijk contact (sociale vaardigheden) niet om communicatie met de massa, noodzakelijk voor leiderschap. Aangezien publieke politieke massabijeenkomsten zeldzamer worden (uitzonderingen: Baudet en Trump) en toespraken via moderne media niet erg goed werken, wordt “persoonlijk contact” in discussie of interview in die media het belangrijkste, maar dat zegt zeer weinig over leiderschap.

    Ik heb je tekstcorrectie uitgevoerd en je opmerking verwijderd. Graag per mail indien mogelijk.

     

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>