Reacties

Godwin & Recht — 3 reacties

 1. V.

  Via bovenstaande aantekeningen en je kritieken op de stromingen in FvD, vond ik [gelukkig] nog de verwijzing naar “Coup Europa” uit 2011.

  Bij herlezing lijkt de gedachte opnieuw de fantasie te prikkelen, of en hoe een ‘coup’ een eind zou kunnen maken aan deze krachteloos en kinderlijk debatterende bijeenkomsten van zelfbenoemde “Europese democraten”, beter aangeduid met de “free-riders” van een goedgelovig NL-kiezersvolk. Helaas, het ‘alternatief’ ontkomt niet aan het probleem van ‘betweterigheid’, waarbij het ‘voortreffelijke’ Nederland de maat der dingen schijnt te moeten worden.

  Status quo bij de aftrap van de Nieuwe Orde ? Op de achtergrond spelen alle klassieke vooroordelen tegen andere samenlevingen weer de hoofdrol. En ook een ‘hollandse’ gewichtigdoenerij van keurig verpakt militarisme. Jammer.

  Zo komt het verhaal grappigerwijs direct al in conflict met een van de beginselen van de Nieuwe Orde (@godwin) :

  “Een van de maatregelen die ons in ieder geval voor ogen staat is het optreden tegen smaad. Wij zien hierin een publieke taak die niet afhankelijk moet zijn van actie van de kant van de gesmade partij.”

  Ik moet in deze nieuwe context helaas direct een proces tegen de putschisten starten wegens “smadelijke vooroordelen” tegen mijn Griekse schoonfamilie [ literaire figuur, natuurlijk]

 2. F. Misschien kun je je wat systematischer uitdrukken. Hoewel ik jouw kronkelwegen vaak wel kan volgen en soms ook waarderen ontgaat mij hier waar het over gaat. De relatie met dit blog is ook behoorlijk vaag, maar ik begrijp dat het hier staat omdat reacties op Coup Europa niet meer mogelijk zijn.

 3. V.

  Inderdaad. Ik zocht naar dit ‘betere’ stuk over “VoorEenAnderEuropa” en wilde de auteur daar nu een compliment voor maken. Het was een can de weinige voorbeelden dan wat een ‘afwikkeling’ zou kunnen zijn can de ontbinding can het huidige EU verdrag. Dat wordt meestal in het midden gelaten !

  Tegelijk bleek de lat anno 2019 eigenlijk wat hoger te (moeten) liggen, zodat mijn compliment ook iets van kritiek in zich droeg.

  Hoewel ik weet dat je politieke filosofie  geneuzel vindt, zou ik je toch de recente Bailibar-vertaling  van Hans Venema c.s. willen aanbevelen. “Voor een ander Europa”. Het voorlaatste hoofdstuk met 10 stellingen.  De redelijkheid zelve, maar toch stelt hij de “onmogelijke eisen” [Zizek] waaraan de EU alleen door opheffing zou kunnen voldoen.

  En leuk voorbeeld van een ‘dialectische’ afrekening. En breder inzetbaar ?  De discussie bij de introductie van get boek staat nog op de site van “de Balie”.