Wat is het GROTE probleem van de mensenrechten?
Dat ze niet bestaan.
Aan de noodzakelijke vooronderstelling dat alle mensen deel zouden uitmaken van één mensengemeenschap ("Overwegende, dat erkenning van de inherente waardigheid en van de gelijke en onvervreemdbare rechten van alle leden van de mensengemeenschap grondslag is voor de vrijheid, gerechtigheid en vrede in de wereld") wordt niet voldaan.
Het feit dat we allemaal tot het menselijk ras behoren maakt nog niet dat wij tot één mensengemeenschap behoren. In weerwil van de globalisering zijn we daar eenvoudigweg nog niet aan toe. Alleen cosmopolieten beschouwen iedereen als wereldburger. De werkelijkheid is dat je tot een specifieke gemeenschap behoort. Er kan niet van worden uitgegaan dat die specifieke gemeenschappen samen een wereldgemeenschap vormen. Daarvoor zou er een graad van wederzijdse erkenning moeten zijn die op dit moment nog ver weg ligt. Het feit dat bijna alle staten lid van de VN zijn zegt wat dat betreft niets. In ieder geval steeds minder.
De gespannen voet waarop de werkelijkheid met deze veronderstelling staat komt de laatste jaren steeds meer aan het licht. Bijvoorbeeld doordat islamitische landen hun eigen mensenrechten gaan definiëren.
De geformuleerde rechten zijn zeer nobel. Ze gaan ook behoorlijk ver. Ik zou ze niet allemaal zomaar willen onderschrijven. En niet willen dat Nederland ze allemaal eenzijdig onderschrijft en handhaaft. Als ik bijvoorbeeld 13.1 lees: "Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat." dan denk ik dat ik daar pas voor zou kunnen zijn als alle staten voor wat betreft hun ontwikkeling en levensniveau een stuk dichter bij elkaar staan dan nu het geval is. Als wij eenzijdig alle mensenrechten zouden implementeren zou ik mij niet meer veilig en thuis voelen. Daarvoor zijn sommige anderen mij nog te vreemd.
Wat kunnen we nu doen. Moeten we de rechten maar vergeten ?
Wat er in Darfur, Zimbabwe en Zaïre gebeurt overschrijdt de term "schending van de mensenrechten". De bereidheid om zelfs maar een serieuze isolatie van deze "staten" door te voeren zie ik nergens. Ik weet het even niet.
Verder kan ik van harte (delen van) artikelen uit Wikipedia aanbevelen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_North_America#Philosophies
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechten_van_de_mens#Kritiek_op_het_universalisme
https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Declaration_of_Human_Rights#Criticism
Ik eindig met een quote van Ghandi. When asked what he thought of the proposed Universal Declaration of Human Rights, he replied: "I learnt from my illiterate but wise mother that all rights to be deserved and preserved came from duty well done. Thus, the very right to live accrues to us only when we do the duty of citizenship of the world"
NB Lees ook even mijn vorige blog: YES we discriminate.
Wijze uitspraak van Ghandi!
"In weerwil van de globalisering zijn we daar eenvoudigweg nog niet aan toe." Het woordje "nog" in deze zin is bij mij blijven hangen. Dit woord impliceert immers dat we er ooit aan toe zullen zijn.
Maar is dat wel mogelijk zolang de mens mens is? Met al zijn goede en slechte eigenschappen.
Ik laat de vraag open, weet het antwoord niet.
Reactie is geredigeerd
Nogmaals de spijker op zijn kop.
"Wie zijn principes op een te hoog niveau formuleert, en daarnaar probeert te handelen, merkt al gauw dat hij sterk contraproductief bezig is."
Als wereldburgers zullen we echter het korte termijn en eigen belang op de lange baan moeten schuiven. De vraag is of dat tot de menselijke mogelijkheden behoort.
Waar een wil is is een weg?
@Victor: Goed vervolg op jouw vorige blog! Hartgrondig mee eens!!!
Groet,
Kokopelli
@Allen: dank voor jullie reacties. Enigszins verbazingwekkend dat dit weinig discussie oproept.
@Ingrid: Ik heb dat "nog" met de grootst mogelijke aarzeling opgeschreven. Maar het lijkt me niet onmogelijk.
Hoe meer mensen erin geloven, victor, hoe meer het waarheid wordt.
Laat ons geloven!
Alleen als je je burger plicht uitvoert?, dat vind ik te ver gaan. Om een kind op te voeden tot goed burger OK, maar om de mensen die zich daar aan houden hun rechten te ontnemen, nee. De moeder van Ghandi was hier slimmer dan Ghandi zelf, lijkt mij.
50 bloggers breken er hun tanden op stuk en Ghandi legt het in twee zinnen even uit…
Is er dan niemand die dit net zo’n vreselijke visie vindt als ik dat doe? Ik prijs me gelukkig dat de wetgeving in Nederland anders in elkaar steekt.
@Victor, je laat het perspectief weg. Kijk naar de Verlichting. Die ontwikkelt zich ook nog staads als een soort Echternachse processie. Maar er is nog steeds progressie.
Het zelfde geldt denk ik voor de mensenrechten. In een voortdurend proces naar beschaving (Elias) verwacht ik dat mensenrechten een steeds duidelijkere plaats gaan innemen. Als was het alleen maar omdat mensen behoefte hebben aan mensenrechten.
Mooi slot, geen rechten zonder plichten en inzet.
Mooi om al die contrasten te lezen over mensenrechten, dank
Dank voor jullie reacties. Ik heb een vervolg geschreven waarin ik hoop dat een aantal zaken beantwoord worden.
http://www.volkskrantblog.nl/bericht/235871