Site pictogram Wat te DOEN

Wat is het GROTE probleem van de mensenrechten?


Dat ze niet bestaan.

Aan de noodzakelijke vooronderstelling dat alle mensen deel zouden uitmaken van één mensengemeenschap ("Overwegende, dat erkenning van de inherente waardigheid en van de gelijke en onvervreemdbare rechten van alle leden van de mensengemeenschap grondslag is voor de vrijheid, gerechtigheid en vrede in de wereld") wordt niet voldaan.

Het feit dat we allemaal tot het menselijk ras behoren maakt nog niet dat wij tot één mensengemeenschap behoren. In weerwil van de globalisering zijn we daar eenvoudigweg nog niet aan toe. Alleen cosmopolieten beschouwen iedereen als wereldburger. De werkelijkheid is dat je tot een specifieke gemeenschap behoort. Er kan niet van worden uitgegaan dat die specifieke gemeenschappen samen een wereldgemeenschap vormen. Daarvoor zou er een graad van wederzijdse erkenning moeten zijn die op dit moment nog ver weg ligt. Het feit dat bijna alle staten lid van de VN zijn zegt wat dat betreft niets. In ieder geval steeds minder.

De gespannen voet waarop de werkelijkheid met deze veronderstelling staat komt de laatste jaren steeds meer aan het licht. Bijvoorbeeld doordat islamitische landen hun eigen mensenrechten gaan definiëren.

De geformuleerde rechten zijn zeer nobel. Ze gaan ook behoorlijk ver. Ik zou ze niet allemaal zomaar willen onderschrijven. En niet willen dat Nederland ze allemaal eenzijdig onderschrijft en handhaaft. Als ik bijvoorbeeld 13.1 lees: "Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat." dan denk ik dat ik daar pas voor zou kunnen zijn als alle staten voor wat betreft hun ontwikkeling en levensniveau een stuk dichter bij elkaar staan dan nu het geval is. Als wij eenzijdig alle mensenrechten zouden implementeren zou ik mij niet meer veilig en thuis voelen. Daarvoor zijn sommige anderen mij nog te vreemd.

Wat kunnen we nu doen. Moeten we de rechten maar vergeten ?

Wat er in Darfur, Zimbabwe en Zaïre gebeurt overschrijdt de term "schending van de mensenrechten". De bereidheid om zelfs maar een serieuze isolatie van deze "staten" door te voeren zie ik nergens. Ik weet het even niet.

Verder kan ik van harte (delen van) artikelen uit Wikipedia aanbevelen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_North_America#Philosophies
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rechten_van_de_mens#Kritiek_op_het_universalisme
https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Declaration_of_Human_Rights#Criticism

Ik eindig met een quote van Ghandi. When asked what he thought of the proposed Universal Declaration of Human Rights, he replied: "I learnt from my illiterate but wise mother that all rights to be deserved and preserved came from duty well done. Thus, the very right to live accrues to us only when we do the duty of citizenship of the world"

NB Lees ook even mijn vorige blog: YES we discriminate.

Mobiele versie afsluiten