Site pictogram Wat te DOEN

De samenleving wordt geMold

bigbrother UKBig Brother bosses have expressed their concerns for Gary Busey

Formatteren is noodzakelijk, daar zijn we het hopelijk over eens. Aan willekeurig alle kanten uit denkende individuen hebben we niets. Meestal gebruikt men andere termen zoals disciplineren of opvoeden. Indoctrineren is minder populair. Formatteren wordt in dit kader eigenlijk alleen gebruikt voor de harde schijven van computers. Die moeten ook in nette hokjes verdeeld worden voordat ze bruikbaar zijn.

Nu John de Mol voor de zoveelste keer voor zijn formats door het grote geld beloond wordt lijkt het tijd dit verschijnsel nader te bekijken. Hiertoe op het spoor gezet door de overdenkingen van Bert Wagendorp in de Volkskrant van 14 maart. Bert vraagt zich af wat voor grensverleggende programma’s ons nog te wachten staan. Qua wansmaak lijkt hij vooral te denken. Mij lijkt dat dat redelijk voorspelbaar is. John de Mol is de hogepriester van het liberale individualisme. Zijn formats leunen zwaar op de competitie tussen individuen en sturen op identificatie met de winnaar en leedvermaak om de losers om zo te ontsnappen aan het vrij monotone en bedreigde bestaan in het hokje van alledag. Hij drukt daarmee de kijker terug in zijn allerindividueelste hokje en ontneemt hem de energie en de lust om kwaad te worden over misstanden en dreigingen en zich met lotgenoten aaneen te sluiten om daartegen iets te ondernemen.

De door “links” gedomineerde publieke zenders bieden daar geen tegenwicht tegen. Er wordt vooral onrecht op de vierkante millimeter en soms een enkele wantoestand aangesneden en dan wordt men aangesproken om de portemonnee te trekken of tot nog krachtelozer “daden” zoals het stemmen op Alexander Pechtold. Daar zullen geen krachten voor serieuze verandering mee worden losgemaakt. En verder wordt men meegesleept in het individualistische spelletjes format van de Mol, zei het dat het meestal iets menselijker en interessanter toegaat.

Ook van de wat kritischer media op de zijlijn van het internet gaat weinig gevaar uit. Ze doen vaak goed werk door zaken die door de publieke omroep niet worden aangekaart naar voren te brengen en vooral GeenStijl mag op menig succesje bogen. Maar om nou te zeggen dat zij er in slagen de mensen bij elkaar en in beweging te brengen… Nee.

Onzin zegt u? Niets aan de hand? Gewoon doorlopen? Lees dan nog eens UITVERKOOP! – Ofwel: “IS heeft niets met Islam te maken” of Sorry, we hebben even niet opgelet . Maar ja, misschien droomt u liever rustig verder terwijl onze samenleving geMold wordt.

Mobiele versie afsluiten