Site pictogram Wat te DOEN

De diermens

 

Het verdwijnen van de menselijke cultuur, een overgang van mens naar diermens is niet denkbeeldig meer. Mensen onderscheiden zich fundamenteel van dieren doordat ze voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van een inmiddels wereldwijde arbeidsdeling, die een bepaalde talige communicatieve hoedanigheid van het mensendier voorondersteld. Daarmee zijn mensen per definitie onderdeel van een bepaalde cultuur die hun identiteit bepaalt.

Er begint zich een vooruitzicht af te tekenen — door sommigen de singulariteit genoemd — waarin intelligentie, arbeid en daarmee arbeidsdeling, inclusief de voortplanting en opvoeding buiten de mens gelegd wordt. De menselijke intelligentie, feitelijk het menselijk bestaan, is dan geheel overgeheveld in een ander medium dan de samenleving van mensen die het communicatieve totaal vormt van de in individuele hersenen aanwezige menselijke intelligentie. Met die intelligentie zijn ook de materiële productieve mogelijkheden en zelfs de reproductie van het mensendier in machinerie overgeheveld.  De mens kan zich beperken tot consumeren, zoals de gamer die vervuild en dik te midden van  pizzadozen en colablikjes aan zijn computerscherm zit vastgekleefd.

Overigens hoeft zo’n diermens niet de uitkomst te zijn van dit proces. Het kan evengoed uitmonden in een totale virtualisatie van de mens waarbij de fysieke mens, anders dan in the Matrix, volledig overbodig is, of in een simpelweg afschaffen van de mens, inclusief het mensendier. Maar zelfs als mensen nog getolereerd worden zou dat wel eens de elite kunnen zijn die als spelende kinderen op hun jachten voortdurend hun vermogen zien vermeerderen.

Het voortbestaan van de mens als sociaal en cultureel wezen staat op het spel. De vraag is of en hoe deze overheveling te sturen en begrenzen zodat de menselijke cultuur er beter van wordt in plaats van in haar voortbestaan te worden bedreigd.

Degenen die nu aan de knoppen zitten waarmee dit proces beteugeld kan worden hebben daar vooralsnog weinig zin in. Eigenlijk vinden die het wel best om het helemaal zonder menselijke arbeid te stellen, zolang de waarde van hun bezittingen maar toe blijft nemen. Jesse Parker:

Singularity single handedly makes the existence of people unnecessary. Anything a human can do, a machine will do better and faster. This thought by itself has raised many concerns. “I am not alone in thinking we should be worried.” Musk explains, “The leading AI companies have taken great steps to ensure safety. They recognize the danger but believe that they can shape and control the digital super intelligences and prevent bad ones from escaping into the internet. That remains to be seen.”

Inderdaad moeten we dat nog zien. De op IT/Cloud, AI en Robotica geënte bedrijven zien hun astronomische vermogens flink stijgen tijdens deze de menselijke contacten beperkende coronacrisis, terwijl Warren Buffet, die meer in de klassieke op arbeid gebaseerde bedrijven investeert vrijwel niet rijker is geworden. Wat de elite betreft mogen de populisten en de deplorables wel opdonderen. Black Lives Matteren ook, maar dat moet nog even stil blijven om de druk op de ketel te houden. Dit zal volgens de MSM wel een complottheorie zijn, terwijl iedereen deze informatie tot zich kan nemen.

Mobiele versie afsluiten