Site pictogram Wat te DOEN

Complotdenken schaadt de oppositie

Zelfs als er sprake is van een complot is het onverstandig om te proberen daarmee politiek te bedrijven.

Het kan zijn dat bepaalde staatsorganisaties zoals FBI, CIA, Pentagon de aanslag op de Twin Towers hebben gebruikt om nog wat zaken te regelen. Het kan waar zijn dat enkele medewerkers van die organisaties die enig idee hadden dat er wel eens iets kon gebeuren bevriende relaties hebben verteld dat ze misschien beter een of meer dagen thuis konden blijven waardoor er minder mensen dan gebruikelijk aanwezig waren. Dan is er nog steeds geen sprake van een complot. Pas als bewezen zou worden dat de kapers van de twee vliegtuigen die zich in de Twin Towers boorden dat deden met medeweten van en misschien wel met hulp van beambten op het hoogste niveau kan men van een complot spreken. Dat is zeer onwaarschijnlijk als we dit verslag van het onderzoek lezen. Gezien het aantal noodzakelijk betrokkenen bij geheimhouding, ook om een dergelijk onderzoek geloofwaardig in de wereld te brengen, is het eigenlijk onmogelijk om dit tot op de dag van vandaag geheim te houden.

Maar gesteld dat iemand keiharde bewijzen in handen heeft dat het toch een complot is hoe zou hij dan kunnen handelen?

Wie de machinaties van de mainstreammedia in de VS en elders, de vervolging van Assange en anderen, het “overlijden” van mensen die ongewenste zaken weten en misschien aan het licht gaan brengen gevolgd heeft, weet dat het zelfs in die situatie bijzonder moeilijk zal zijn om daarmee politiek te bedrijven. Goed, in het theoretische geval dat de hoofdredacteur van de Washington Post degene is die de bewijzen in handen heeft zou het kunnen dat deze waarheid publiek geaccepteerd wordt. Ook dan zou het politieke effect ongeveer nul zijn. Betrokken ex-presidenten en hoge functionarissen zouden voor de rechter gesleept worden. Misschien zouden er enkelen de doodstraf krijgen. En dat was het dan. Zie ook de (achteraf) bewezen complotten van de Nazi’s zoals de Rijksdagbrand en de overval op een radiostation door Poolse troepen.

Het lijkt er op dat het beste uitgangspunt de vaststelling is dat het daadwerkelijk moslim terroristen waren die, gestuurd door Bin Laden, de Twin Towers en de daarin aanwezigen hebben vernietigd. Inderdaad een complot. Van Bin Laden. Als we oorzaken en gevolgen daarvan goed analyseren levert dat voldoende politiek bruikbaar materiaal op.

Om te beginnen moeten we vaststellen dat, in tegenstelling tot veel andere terreur zoals de aanslag op de metro in Madrid en Bataclan, hier niet gewone burgers werden aangevallen maar de macht zelf. Wat dat betreft moet er een vergelijking gemaakt worden met het Baskische verzet en de RAF. De daarop volgende oorlogsverklaring, om te beginnen tegen Bin Laden / Afghanistan is dan ook proportioneel te noemen. Of die oorlogsverklaring “goed uitkwam” en of er andere zaken in meespeelden doet daarbij niet ter zake. Dat geldt overigens niet voor de oorlog tegen Irak die er op volgde.

Van beide oorlogen kan men zeggen dat ze met moderne imperialistische uitgangspunten gevoerd werden. Dat wil zeggen dat de overwinnaar, US/NAVO, niet zelf het bestuur van het veroverde gebied overnam uitgezonderd een zeer korte overgangsperiode van militair bestuur op zoek naar een nieuwe regering. Men zocht het deel van de plaatselijke elite dat bereid zei te zijn om met Westerse democratische uitgangspunten een nieuw bestuur te vormen. Dat die elite daar niet toe in staat zou zijn, het ook niet wilde en tot dezelfde corrupte kaste behoorden als de voorafgaande regeringen deed er niet toe. Het doel was niet zelf verantwoordelijk te zijn voor de onderhandelingen met het mondiale grootbedrijf — in de eerste, tweede en derde plaats van US huize —, zodat men niet van kolonialisme beschuldigd kon worden. Sinds WO I is deze vervanging van kolonialisme door imperialisme de standaard. Daar is veel over te zeggen, maar het lijkt geen verbetering. Integendeel.

De kritiek op de US en de andere Westerse deelnemers zou in de eerste plaats moeten gaan over het feit dat onder het mom van het brengen van democratie en goed bestuur feitelijk slechts de belangen van het mondiale grootbedrijf worden bediend. Daarvoor is een complottheorie, zelfs als die waar zou zijn, volstrekt overbodig.

Ik hoop dat de “werkelijke oppositie” tegen Rutte, de EU en “het systeem” verder afziet van welk complot-denken dan ook. Het is enorm schadelijk voor de eigen positie.

 

 

 

Mobiele versie afsluiten