Site pictogram Wat te DOEN

Shell-bashing is zeer selectieve verontwaardiging

Nigeria, Groningen, eerder de Brent Spar, nou ja eigenlijk alles wat Shell doet is mis, het bedrijf mag niet bestaan. En dat geroeptoeter wordt dan gesteund door een van de weinige intellectuelen die iets tegen het wereldwijde kapitalisme zegt te willen ondernemen.

Laten we voorop stellen dat zelfs in de meest democratische en egalitaire socialistische staat de Groningers geen schijn van kans gehad hadden. De betreffende dorpen zouden worden “verplaatst”, dat wil zeggen dat men elders een al of niet nieuw gebouwde woning of boerderij aangeboden zou krijgen en enige compensatie. En dat is het dan. Zo ging het nogal eens in de “dagbouw”, bijvoorbeeld de bruinkoolmijnen vlak over de grens bij Limburg en natuurlijk ook bij heel veel stuwmeren.

Het idee dat je bij een land of zo hoort en dat jouw land als geheel groot belang heeft bij dat gas is tegenwoordig niet bespreekbaar. In een land waar  een diertje een snelweg kan omleggen is geen plaats meer voor het grotere belang. Alles moet tot de laatste millimeter beveiligd gecompenseerd en afgeschermd worden. De (volstrekt overbodige) renovatie van de Piet Heintunnel in Amsterdam wordt meer dan twee keer zo duur. Want extra camera’s en ventilatoren.

Maar goed, men besluit dat de gaswinning gestopt moet worden. En nu zou opeens een contract opgezegd moeten worden zonder compensatie. Want meer is er niet aan de hand. Het zou zo maar kunnen dat het contract tussen Shell, Esso en de overheid meer waarborgen inhield dan het recht op herstel van de woningen van de Groningers. En net zoals die bewoners opkomen voor hun belang is dat het recht, ja zelfs de plicht van Shell, dat een aanzienlijk groter aantal belanghebbenden in zich verenigt.

En dan dat “plunderen van Groningen”. Los van het feit dat de Nederlandse staat eigenaar van het gas is en daarover een contract heeft gesloten waarbij zij het leeuwendeel van de opbrengst krijgt en er dus geen sprake is van plundering van wie of wat dan ook: er zijn in de wereld veel ergere “plunderingen” gaande waar de gemiddelde Europeaan en dus ook Nederlander, misschien met uitzondering van degenen die in de uithoek Groningen wonen veel last van hebben.

Het grootste deel van de opbrengst van olie en gas die het Midden Oosten exporteert komt terecht bij Islamitische staten die in ruil daarvoor oorlogen financieren die vluchtelingen, terroristen en andere migranten onze kant op drijven, de verspreiding van de Islam in de EU bekostigen en zich inkopen in de VN zodat uiteindelijk Nederland terreur tegen Israël meefinanciert.

Misschien kan Ewald een keer uitleggen hoe het eenzijdige Shell bashen past in een strategie om macht van het mondiale kapitaal in te tomen.

Mobiele versie afsluiten