Site pictogram Wat te DOEN

Brexit, Trump en ‘fatsoenlijk’ Nederland

Met de congressen van de PvdA, het CDA, de SP en de ‘meet and greet’ bijeenkomst van GroenLinks, werd het een irritant politiek weekend deze keer. Geheel toevallig (?) werd Rutte een vol uur ‘Buitenhof’ toegestaan om aandacht te vragen voor de standpunten van de VVD. Daarvan was de uitsluiting van de PVV het voorpaginanieuws van vandaag. In Nieuwsuur van gisteravond werd die uitspraak tot drie keer herhaald. Twan Huys moet als een ouderwetse schoolmeester gedacht hebben dat een boodschap alleen door herhaling beklijft. Maar de conclusie moet zijn dat de traditionele politiek niet weet uit welke hoek de wind waait.

Alles bij elkaar was het een droef vertoon. De partijen van het ouderwetse politieke kartel gunnen elkaar het licht in de ogen niet, maar zijn het over één ding eens geworden. De PVV zal geen lid worden van het clubje. Wilders mag niet meedoen, ook niet als de PVV bij de verkiezingen verreweg de grootste partij wordt. Wilders gaat met zijn potentiële 34 zetels eigenhandig een einde aan de democratie maken, zeggen ze. De aanhang van de PVV bestaat wel uit fatsoenlijke mensen oreerde Rutte, ze zijn natuurlijk welkom bij de VVD als fatsoenlijk alternatief. Hadden al die partijen dit weekend iets te bieden voor de aanhang van de PVV? Bijvoorbeeld duidelijke standpunten over de EU, het opgelopen saldo van migratie, de mislukte integratie, de leugenachtige islam, de globalisering of een kritische reflectie over de eigen standpunten in het verleden? Als het al ter sprake is gekomen, moet dat op fluistertoon zijn geweest en buiten mijn bereik zijn gebleven. Al met al een droeve vertoning van partijen die oplossingen vermijden omdat hun belangen en/of achterban, dan wel een menigte van columnartiesten in de media dat niet toestaan. De oplossingen komen van elders.

Brexit
Theresa May, de MP van het Verenigde Koninkrijk, houdt morgen haar Brexit-toespraak. Daar is al het nodige van uitgelekt. May beschouwt de keuze voor Brexit als een afwijzing van het Europese beleid op het terrein van migratie en vrij verkeer van werknemers in Europa. Wat Wilders in Nederland niet mag zeggen van het politieke kartel dat het als vloeken in de Europese kerk beschouwt, wordt door May als noodzakelijk beschouwd. Als het Verenigd Koninkrijk daar offers voor moet brengen, vindt ze dat acceptabel. Inmiddels vragen heel wat inwoners met een Nederlands paspoort zich daar af hoe hun toekomst eruit ziet en of ze hun koffers al moeten pakken. Daaronder bevinden zich 20.000 Somaliërs die hun naturalisatie in Nederland alleen maar hebben afgewacht om naar Engeland te kunnen vertrekken. Politiek met lef, maar in politiek Nederland broeit men op Europese strafmaatregelen. Een achterhoedegevecht volgens Trump, die in een interview met twee Europese kranten voorspelde dat er in de toekomst meer landen het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk zullen volgen.

Trump

Trump maakt zich zorgen over het jaarlijks oerheidstekort van 800 miljard dollar en het vertrek van maakindustrie uit Amerika. Nederlandse media houden zich liever bezig met de gouden kranen op zijn jacht en met de faits divers die een ongunstig licht op de nieuwe Amerikaanse president werpen. De grote lijn ontgaat ze volkomen in hun jacht naar schandaaltjes. Er komen alleen maar B-artiesten op zijn inauguratiefeestje meldt een van mijn kranten opgewekt. Trump laat ons al langere tijd weten dat Amerika meer weggeeft dan ervoor terugkrijgt en dan ook nog met stank voor dank. Bij de Verenigde Naties maakt het personeel zich zorgen. Als Amerika zich als grootste financier terugtrekt uit het praat- en borrelclubje zoals Trump dat omschrijft, zal de VN heel wat beter op zijn centjes moeten gaan letten. Het praat- en borrelclubje in Brussel staat hetzelfde te wachten als de VK haar bijdrage terugtrekt. Trump is een breker. Hij stuurt Amerika in de richting van een beleid waarin wordt afgerekend met vastgelopen, versleten en zelfs voor Amerika schadelijk beleid. Kritisch ook op de zich manifesterende islam, de vriendschap met Saoedi-Arabië, de politieke correctheid, de omvangrijke illegaliteit en de open grenzen. Je kunt er kritiek op hebben, maat het is gedurfd en breekt met de bestaande orde. In plaats van de problemen op te laten lopen, pakt hij ze hard aan en haalt zijn schouders op bij iedereen die roept dat het niet fatsoenlijk is.

Terug naar Nederland
Gedurfd denken wordt hier afgestraft. Als het lange weekend van 13-15 januari 2016 iets duidelijk heeft gemaakt is het wel dat de zachte mantel der liefde over de meest irritante problemen en de roep om fatsoen de voorkeur heeft. Liever de problemen op de lange baan schuiven in de hoop dat ze zichzelf oplossen of dat men er mee leert leven. Het politieke kartel bestaat uit benepen boekhouders die liever een kloppende begroting hebben dan op zoek te gaan naar een oplossing voor de steeds verder voortwoekerende polarisatie. De media doen daar van harte aan mee. Referenda mogen niet meer, want die brengen het politieke kartel maar in verlegenheid.
U mag natuurlijk stemmen op wie u wil, maar laat een aantal partijen in vredesnaam in hun al te lang garende sop koken. Stem niet op PvdA, CDA, D’66, GrL, VVD en SP. Ze zijn van het fatsoen en niet van de oplossingen. Het zijn dominees in een seculier land. Het zijn boekhouders met hun eigen tien geboden over wat u wel en niet mag denken. En ieder voor zich beweren ze dat ze het enige ware geloof zijn. Ik ben ze helemaal beu, kotsbeu.

Mobiele versie afsluiten