Site pictogram Wat te DOEN

#MH17 : wie moeten er in het beklaagdenbankje?

Eerst maar eens bekende en waarschijnlijke feiten op een rijtje.

Voor de context baseer ik mij op Hoe het westen een oorlog dreigt in te wandelen door Wierd Duk.

Vanaf 2008 volgt de EU onder supervisie van de US een politiek van “Oostelijk Partnerschap” om ex-Sovjet-republieken los te weken uit de Russische invloedssfeer en te integreren in het Westen. Dit is een schending van de afspraken die door het Westen bij de ontmanteling van de Sovjet Unie met Rusland gemaakt zijn en het is dan ook niet verwonderlijk dat Rusland zich daar tegen verzet.

In 2013 escaleert dit als president Janoekovitsj onder druk van Rusland op het laatste moment besluit geen associatieverdrag met de EU te tekenen. Over het precieze verloop van deze escalatie is genoeg geschreven, duidelijk is dat de EU en de VS er zeker de hand in hebben gehad. Uiteindelijk leidt dit tot de oorlogssituatie in Oost-Ukraine. Het is nuttig ons te realiseren dat daarbij geen sprake is van “democratie” versus “dictatuur”. Beide landen zijn ongeveer even corrupt en ondemocratisch en zullen dat voorlopig ook blijven.

Het is duidelijk dat de “rebellen” in Oost-Ukraine van meet af aan gesteund worden door Rusland, terwijl Ukraine “gesteund” wordt door het Westen. Volgens het JIT verslag leidt de inzet van vliegtuigen door West er toe dat Oost daar afweer voor krijgt van Rusland in de vorm van BUK raketten. Het lijkt mij dat deze daad op zich Rusland niet schuldig maakt, althans niet schuldiger dan de andere partij in deze oorlog. In oorlogssituaties is het juridische schuldbegrip hoe dan ook weinig waard. En terecht.

We komen nu aan de gebeurtenis zelf. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de bemanning van de BUK‑installatie een fout hebben gemaakt bij het afvuren van de raket. Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze fout gemaakt zou zijn als er niet daadwerkelijk een militair vliegtuig van de Ukraine in de buurt geweest was. De schuld voor het ongeluk moet dan ook niet bij de afvuurders van de BUK gelegd worden maar bij degenen die er voor gezorgd hebben dat deze fout kon ontstaan. We komen dan tot het volgende lijstje:

De hoofdschuldigen zijn de Nederlandse regering en internationale burgerluchtvaartorganisaties die toegestaan hebben dat burgerluchtvaart over dit oorlogsgebied mogelijk bleef. Dat zij de diplomatieke briefing daarover over het hoofd hebben gezien maakt dit vergrijp nog zwaarder, maar ook zonder die briefing zou een verbod moeten zijn afgekondigd.

Belangrijke medeschuldigen zijn de EU en de VS die willens en wetens op deze oorlogssituatie hebben aangestuurd.

Het personeel dat de BUK afvuurde kan dood door schuld of onzorgvuldig handelen ten laste worden gelegd. Met de verzachtende omstandigheid dat het om een oorlogssituatie gaat.

Het is dus helemaal niet nodig om te twijfelen aan wie wat afgeschoten heeft om de juiste schuldigen in de beklaagdenbank te zetten @JoostNiemoller.

 

Mobiele versie afsluiten