Site pictogram Wat te DOEN

Illegalië

Emptiness Ik droom wel eens van een nieuw land. Het land Illegalië. Waar alle mensen die niet voor het staatsburgerschap[1] in aanmerking komen of dat niet waard zijn naartoe moeten verhuizen. In Nederland is er geen plek voor zo’n land, maar in Europa moet die wel te vinden zijn. Anders kan er misschien een stuk woestijn gekocht of desnoods veroverd worden.

De omstandigheden in Illegalië zijn in mijn dromen naar en onaantrekkelijk. Het is beslist geen Hilton-bajes. De materiële voorzieningen zijn minimaal en gericht op het zelf produceren door de inwoners.

Er is weinig technologie, en het meeste gaat met handkracht. Het gebied is geheel ommuurd, of misschien kan met moderne technologie bij de bewoners iets elektronisch geïmplanteerd worden dat ze binnen een bepaald gebied houdt. Dat staat wat netter en is vermoedelijk zekerder en goedkoper. Wettig gezag is afwezig, de andere belangrijke reden om het Illegalië te noemen. In de praktijk zal dat geen probleem zijn want er zal binnen de kortste keren gezag ontstaan, zij het van een minder prettige soort.

Geen straf

De idee dat de illegaal straf krijgt omdat hij illegaal is of dat misdadigers gestraft moeten worden voor zijn daden heeft afgedaan. Het gaat om uitsluiting, verwijdering uit het legale omdat je geen recht hebt daar te zijn of dat recht verspeeld hebt door je gedrag. Illegalië is geen straf-, concentratie- of heropvoedingskamp. Het is het gevolg van een zelf veroorzaakte daad: je onttrekken aan het legale. Of de personen daaraan ook schuld zijn doet er weinig toe.

Mag men dan niet vluchten voor geweld of honger? Zeker! Maar dat schept geen recht tot toegang elders. De ontvangende kant heeft het recht zelf te bepalen hoe ver te gaan in medemenselijkheid met onbekenden. En dat bepalen doet het gezag, niet de individu. Het risico van de vlucht is dat zij niet slaagt. Dat kan de dood betekenen die men dacht te ontlopen. Daar is dan weinig aan te doen.

Hoe kom je er in?

Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Er zijn twee categorieën: Illegalen, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers (liefst tezamen met hun advocaten) en wetsovertreders, die met hun overtredingen over een bepaalde periode een voldoende aantal minpunten verzameld hebben. De illegalen krijgen nog de keuze naar hun land terug te keren.

Hoe kom je er uit?

In mijn dromen is het voor de meeste misdadigers mogelijk om uit Illegalië terug te keren. Door gedrag en scholing kunnen punten verdiend worden die in voorrechten worden omgezet en uiteindelijk recht geven op terugkeer. Voor de illegalen is er na afgesloten scholing deelname aan een loterij, waarbij een beperkt aantal wordt toegelaten. Zij kunnen ook verkiezen alsnog terug te keren naar het land van oorsprong

Eerdere blogs over dit onderwerp: Orde en Straf en De loden regel

[1] daaronder begrepen staatsburgerschap van andere landen op grond waarvan men legaal mag verblijven

 

Mobiele versie afsluiten