Site pictogram Wat te DOEN

Stop het geleuter over VERMOGENSONGELIJKHEID

ALLE samenlevingen zitten vol met ongelijkheden. Ook de Westerse democratieën. Ongelijkheid is dan ook een wezenskenmerk van LEVEN en samenlevingen zijn levende organismen. Te grote ongelijkheid is niet gewenst en bedreigend voor de samenleving. De permanente propaganda om iedere hobbel weg te schaven is minstens zo schadelijk. Door deze propaganda wordt ook het werkelijke probleem verhuld. Dat is namelijk de enorme wereldwijde machtsconcentratie die schuil gaat achter het multinationale kapitaal. Een ongelijkheid die echt ongewenst is.

Vol trots wordt op Twitter door @RenskeLeijten gemeld dat er met de SP gesproken wordt over een hogere belasting op vermogen. Ook @ewaldeng horen we hier regelmatig over. Die belastingen betreffen het laaghangend fruit: de middenstand en de eigenwoningbezitters.

Formeel hebben die mensen inderdaad enig vermogen, variërend van een paar ton tot een paar miljoen, maar dat is vaak een inkomensverzekering voor de oude dag of invaliditeit of bedrijfskapitaal waarvan het rendement vaak maar net genoeg is om van te leven. Er zit natuurlijk ook wat aan lager wal geraakt “oud geld” tussen en niet te vergeten beleggers in verhuurde woningen die dat graag “privé” in box 3 onderbrengen omdat daar niet naar de opbrengst van de belegging gekeken wordt maar naar de zogenaamde WOZ-waarde. Veel grotere vermogens zijn al “in veiligheid gebracht”, al of niet door vertrek uit Nederland.

Er zit ook een principiële kant aan: vrijheid van eigendom. De kern van onze (neoliberale) kapitalistische samenleving. Vrijheid die uitgaat van bescherming tegen onteigening van dat vermogen – bijvoorbeeld door een vermogensbelasting – en het recht  om het vermogen geheel naar eigen inzicht aan te wenden. Voor kapitalisten – dus niet de middenstand – is dat het investeren in winstgevende ondernemingen. Daar is heel veel op aan te merken en het zou beter zijn dat soort eigendom af te schaffen, al zal dat de schatkist niet direct vullen. Dat gaat de macht van Nederland ver te boven. Het is bovendien het verdienmodel van de elite om het internationale grootkapitaal ten koste van de eigen bevolking te dienen, dus dat gaat zeker niet gebeuren. Overmatig inkomen van het grootkapitaal zwaar belasten zou een alternatief zijn, maar gaat ook al niet lukken zoals te lezen is in Het gaat om de WINST sukkels.

Vermogensbelasting is een aantasting van de vrijheid van eigendom en daarmee van een belangrijke grondslag van onze maatschappij. Ooit was het uitgangspunt van socialisme de particuliere eigendom van de industriële productiemiddelen te beëindigen. Kom daar nu maar eens om bij de zogenaamde Socialistische Partij!

Overigens begreep Marx al dat het niet ging om al het vermogen:

Mobiele versie afsluiten