Reacties

Van empathie naar compassie — 1 reactie

  1. Empathie is exploiteerbaar en manipuleerbaar. In de NRC trof ik dit artikel aan:

    https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/11/wij-willen-geen-nieuw-moria-a4011760

    Empathie gaat op een neer met nabijheid en afstand. De journalist van dit artikel verkleint de afstand door persoonlijke verhalen te introduceren. Het is een techniek op empahie aan te spreken.

    We weten niet of het om incidenten gaat die het beeld kleuren. Het verdringt ook de objectieve kijk op het geheel en andere problemen in de wereld. Mutatis mutandis kun je dit soort verhalen schrijven over het leven in bijvoorbeeld Afghanistan, een aantal Afrikaanse landen en zelfs over China.

    De media zijn verantwoordelijk te stellen voor de exploitatie en manipulatie van empathie. Die exploitatie is echter ook aanwezig op micro- meso- en macroniveau. Narcisten zijn bijvoorbeeld meesters is de manipulatie van empathie bij anderen.