Site pictogram Wat te DOEN

Coronavirus – Hyper-individualisme alom tegenwoordig

Still uit “The Ballad of Narayama”

Weet iemand nog wat vaderlandsliefde is? De hedendaagse zogenaamde patriotten in ieder geval niet. De kern van vaderlandsliefde is dat de groep, oorspronkelijk de stam, maar in dit geval het vaderland — wat dat ook moge zijn — voorgaat boven het individu. Uiteindelijk komt dat er op neer dat het individu bereid moet zijn zich op te offeren voor de groep. En dat met liefde. Ik schreef er al eerder over in Vergrijzing en de waarde van het leven. De daar genoemde film The Ballad of Narayama (1983, gouden palm 1984) zou iedereen eens goed moeten bekijken.

In deze tijden van hyper-individualisme is dat volkomen ondenkbaar en het geschreeuw uit patriottische hoek toont dat goed aan. Het zijn vooral de mensen van de z.g. extreemrechtse oppositie die ieder gevoel voor verhouding uit het oog verliezen. Ik zie nu even af van het gegoochel met getallen over hoeveel mensen er precies dood gaan; dat er over een periode van een paar maanden of misschien een jaar meer mensen dood gaan dan eerder verwacht is zeker. Dat gegeven moord noemen gaat werkelijk alle perken te buiten.

Dit Coronavirus is een onbekende grootheid waar de meningen van de wetenschap noodzakelijk over uiteen lopen. Is het een min of meer normaal virus, laten we zeggen klasse Spaanse griep, of is het echt ongrijpbaar omdat het voortdurend verandert en het lichaam misleidt. Overwegend is de mening het eerste op dit moment. Als het tweede juist is is dat een ernstige zaak, maar de opties voor maatregelen worden er niet fundamenteel anders door.

Zelfs onder optimale condities is het een gegeven dat er mensen eerder zullen sterven. Daarbovenop zullen in Nederland extra veel mensen bezwijken aan dit virus. Dat komt doordat in een proces van tientallen jaren onze instituties zijn uitgehold door bezuiniging op bezuiniging. Even afgezien van het feit dat we nooit de voorzieningen van Taiwan zouden hebben getroffen.

Dit is een feit dat niet even ongedaan gemaakt kan worden omdat er toevallig een virus rondwaart. En hoewel Rutte absoluut een goede dienaar van deze politiek is geweest en daarom de capaciteit in Nederland onder die in andere Europese landen ligt is het niet zijn schuld. Hij heeft slechts het EU beleid wat fanatieker uitgevoerd dan strikt noodzakelijk. En uiteindelijk wordt dat EU beleid gesanctioneerd in verkiezingen per land. Feitelijk is die legitimiteit door de leugens die door de macht ons door de strot geduwd worden afwezig, maar dat is een andere discussie. En denk niet dat een NEXIT tien jaar geleden Nederland hieraan had kunnen onttrekken.

Je moet dus gegeven de mogelijkheden optimaal handelen. De mogelijkheid van een totale lockdown is een illusie. Ook in Taiwan of Korea is dat niet gebeurd. Een lockdown komt er op neer dat de economie voor een groot deel tot stilstand komt. In een individueel rijk land dat zich kan permitteren om mensen die niet meer kunnen werken gedurende minstens drie maanden, maar waarschijnlijk een half jaar toch van middelen te voorzien is dat nog voorstelbaar, even afgezien van de schade die de sociale ontwrichting met zich mee brengt en of de bedrijven het overleven waar dan na drie maanden weer gewerkt zou kunnen worden. Op wereldschaal is het totaal ondenkbaar, hetgeen betekent dat na de lockdown het virus niet “van de wereld” is. En of het met een vaccin of ander middel op tijd totaal bestreden kan worden is een blinde gok. Alleen een mortaliteit van meer dan tien procent van de actieve bevolking zou het overdenken van een totale lockdown rechtvaardigen. Overigens gegeven de omstandigheden met weinig kans op uiteindelijk succes.

Het is slechts mogelijk te vertragen en zo goed mogelijk de schaarse middelen aan te wenden. Of je dat nu herd-immunity noemt of niet. Inderdaad, Nederland, de EU, hadden eerder maatregelen kunnen en moeten treffen. Dat is nu eenmaal niet gebeurd. Daaraan ligt dezelfde uitholling van onze instituties ten grondslag.

Dus. Er gaan mensen eerder dood. Misschien wel jijzelf of je moeder. Wen er maar aan. Wees een echte patriot en houd op met wenen. En spreek je D66 (CDA-VVD-CU-GL) “vrienden” nog eens aan die hun kop al sinds Sint Pim in het zand steken. Houd vooral in het oog dat er op enig moment een afweging gemaakt moet worden wie er eerder dood gaat. Dat is geen prettige taak, maar een onvermijdelijke.

Mobiele versie afsluiten